Sfințirea chiliei părintelui Cleopa Ilie

Un articol de: Irina Ursachi - 03 Decembrie 2021

La împlinirea a 23 de ani de la plecarea la cele veșnice a vrednicului de pomenire părintele Cleopa Ilie, 2 decembrie 2021, în Arhiepiscopia Sucevei și Rădău­ților a fost cinstită memoria unuia dintre cei mai mari duhovnici pe care i-a odrăs­lit țara noastră.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Sucevei și Rădă­uților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit locul ostenelilor si­hăs­trești tainic lucrate de marele rugător și predicator al neamului românesc.

Sfințirea chiliei din Munții Stâni­șoarei și a izvorului părintelui a fost precedată de săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Vadu Negrilesei, comuna Stulpicani.

Pentru a pune în valoare locul de sihăstrie al părintelui Cleopa Ilie, în anul 2015, la inițiativa pădurarului Vasile Popa, a început restaurarea bordeiului părintelui, iar prin implicarea părintelui paroh Marius Drelciuc, a inginerului Cezar Tulbure și a altor credincioși din împrejurimi s-au adăugat troițe și alte lucruri pentru înfru­mu­sețarea chiliei și a locului dimprejur. Totodată, s-au săvârșit și slujbe de pomenire pentru părintele care s-a nevoit în aceste locuri în anii ‘50 ai secolului al XX-lea.

Având în vedere anunțul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a începe lucrarea de canonizare a părintelui Cleopa, în anul 2021 s-a semnat un parteneriat între Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Direcția Silvică Suceava prin care au început lucrări de amenajare a chiliei, a locului dimprejur și a drumului de acces spre aceasta.

Părintele Cleopa a viețuit ca pust­nic în locuri diferite din zona Moldovei din cauza prigonirii monahismului de către regimul comunist. În anii de retragere pustnicească l-au ajutat oameni de bună credință, însă cel mai mult timp l-a petrecut părintele Cleopa în adâncul pădurii. Cele mai însemnate retrageri sunt cele din anii 1948; 1952-1954; 1959-1964.