Sfințirea icoanei Sfinților Arhangheli de la o parohie din Caraș-Severin

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 10 Noiembrie 2020

Biserica din Parohia Tincova, județul Caraș-Severin, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, a îmbrăcat duminică, 8 noiembrie, haine de sărbătoare. În mijlocul comunității a poposit Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care a sfințit două icoane cu chipurile Sfinților Voievozi, realizate de parohie.

După sfințirea icoanelor, Episcopul Caranse­beșului a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un so­bor de slujitori. Un alt motiv de săr­bătoare a fost duminică și marcarea a 45 de ani de preoție a părintelui paroh Ioan Dumitrașcu de la Tincova, un preot vrednic, care a fost membru al Adunării eparhiale a Episcopiei Caran­sebeșului, dar și membru în Adunarea Națională Bisericească.

„Îl apreciem pe părintele paroh pentru că a dat dovadă de multă dragoste, perseverență, consecvență și statornicie în cei 45 de ani de lucrare pastoral-misionară, aici la Tincova. A fost hirotonit în 1975 pe seama acestei parohii și, iată, se pensionează tot din această parohie. De asemenea, astăzi am făcut și o slujbă de pomenire pentru preoteasa părintelui Ioan Dumitrașcu, prezbitera Georgeta, care în acest an s-a mutat la cele veșnice. Se cuvenea să fim alături de părintele Ioan Dumitrașcu și de credincioșii acestei parohii, de toți ctitorii și binefăcătorii bisericii din Tincova”, a subliniat Prea­sfin­țitul Părinte Episcop Lucian.

În cadrul Sfintei Liturghii, Prea­sfinția Sa l-a hirotonit preot pe diaconul Marius Lungu, care urmează să slujească în Parohia Ma­co­viște cu Filia Nicolinț din Protopopiatul Moldova Nouă.

Întrucât părintele paroh și cre­din­cioșii din Tincova au renovat și casa parohială, aceasta a fost binecuvântată la final de ierarh.

Actuala biserică din Tincova a fost construită între anii 1796 şi 1802, în timpul păstoririi preotului Moise Popovici.