Sfințirea lucrărilor de înnoire la biserica parohială din Cetea, Oradea

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 28 Septembrie 2022

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat duminică, 25 septembrie, în Parohia Cetea, Protopopiatul Oradea, unde a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie și a sfințit noul iconostas al bisericii parohiale închinate Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură cu privire la pasajul Pescuirii minunate (Luca 5, 1-11), evidenţiind legătura acesteia cu întemeierea Bisericii la Cincizecime.

„Pescuirea minunată este, de fapt, tâlcul, rostul și înțelegerea Bisericii. Biserica este Corabia mântuirii, iar Mântuitorul a lăsat în Biserică, prin transformarea ucenicilor Săi din pescari - în înțe­lesul propriu al cuvântului - în «pescari de oameni», apoi, prin venirea Duhului Sfânt, transmiterea Sa prin succesiune apostolică băr­baților apostolici care i-au cunoscut pe apostoli și apoi, de la aceștia, la primii episcopi și primii preoți până la sfârșitul veacurilor, adică preo­ției sacramentale din Biserică, harismele cele speciale, darurile cele speciale ale Duhului Sfânt, prin care oamenii să fie «pescuiți» din marea tulburată a acestei vieți, din marea păcatelor și să fie salvați în Corabia mântuitoare, Biserica”. Ierarhul a mai lansat spre medi­tație îndemnul ca fiecare creștin să își asume misiunea de apostol al Domnului Hristos, căci imperativul mărturisirii permanente a Adevărului revelat este adresat tuturor.

Pr. paroh Alexandru Vereș a fost hirotesit întru iconom, iar la final ierarhul a oferit diplome de apreciere credincioșilor care s-au implicat în viața Bisericii.