Sfințirea monumentului funerar al Episcopului Chesarie Căpățână

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 02 Decembrie 2021

De Ziua Națională a României, miercuri, 1 decembrie 2021, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, Înaltprea­sfințitul Părinte Ciprian, Arhi­episcopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, în semn de mul­țu­mire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român dreptcredincios. Din sobor au făcut parte părinți consilieri eparhiali, protoierei și slujitorii Catedralei ­Arhiepiscopale.

În cuvântul de învățătură, chiriarhul locului a vorbit despre momentele importante din istoria neamului nostru care au contribuit la realizarea unității naționale.

„Biserica Ortodoxă Română, din momentul în care s-a plămădit poporul român, s-a identificat cu fiii ei duhovnicești pe care i-a păstorit. A propovăduit, după modelul uni­tății Persoanelor Sfintei Treimi, unitatea de credință, unitatea de neam, unitatea de limbă și cultură, unitatea națională. Românii au suferit mult de-a lungul istoriei și au plătit cu multe jertfe de vieți omenești, însă Dumnezeu nu i-a părăsit, ci le-a răsplătit tributul de sânge cu împlinirea, la momentul oportun, a acelor idealuri pentru care ei au luptat. Și ne gândim la Unirea de la 1859, la Războiul de Inde­pendență din 1877-1878 și, apoi, la realizarea României Mari prin revenirea la țara-mamă, la Regatul României, a provinciilor care încă se aflau sub stăpânire străină, Basarabia, Bucovina, Transilvania, Maramureșul, Cri­șana și Banatul. Noi, cei de astăzi, se cuvine să reflectăm întotdeauna cu responsabilitate și demnitate creștinească și românească la ceea ce au făcut moșii și strămoșii noștri pentru a trăi liberi în această țară”, a spus Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” și de Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
Cu această ocazie, clericii, cre­din­cioșii și membrii celor două coruri au interpretat Imnul Națio­nal, imnul „Apărătoare Doam­nă”, precum și o serie de cântări patriotice.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat monumentul funerar de deasupra mormântului Episcopului Chesarie al Buzăului (1825-1846), aflat lângă Altarul Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial, în urma lucrărilor de restaurare efectuate în cursul acestui an. De asemenea, Înalt­prea­sfinția Sa a oficiat și o slujbă de pomenire pentru vrednicul ierarh, trecut la cele veșnice în ziua de 30 noiembrie 1846.