Sfințirea noii biserici din satul prahovean Tătărani

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 01 Mai 2023

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit duminică, 30 aprilie, slujba de târnosire a noii biserici cu hramul „Sfânta Treime” din satul Tătărani, comuna Bărcă­nești, județul Prahova.

După înconjurarea lăcașului și săvârșirea opririlor marcate prin citirea Sfintelor Evanghelii rânduite, a ecteniilor și stropirea bisericii cu agheasmă și ungere cu Sfântul și Marele Mir, a urmat rânduiala din interior: așezarea moaștelor muce­nicești în piciorul Sfintei Mese și pece­tluirea acesteia. De asemenea, a fost sfințită pictura bisericii, precum și icoanele de pe catape­teasmă. „Sfânta Masă a fost îmbrăcată în veș­mântul care simbolizează cămașa cu care a fost îmbrăcat Mântuitorul înainte de a fi pus în mormânt. Înainte de aceasta ea a fost stropită cu agheasmă, care simbolizează botezul în Iordan al Domnului, și apoi a fost stropită cu apă de trandafir, binemirositoare, care umple de mireasmă spațiul, aducându-ne aminte de ungerea pe care au făcut-o Iosif și cu Nicodim atunci când Trupul Mântuitorului a fost pus în mormânt. După aceea, Sfânta Masă a fost îmbrăcată cu celelalte veșminte și pe ea s-au așezat Antimisul, Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și celelalte obiecte liturgice, toate amintindu-ne despre lucrarea mântuitoare care se face prin rugăciunea înăl­țată de către preot la fiecare Sfântă Liturghie, dar și la celelalte Sfinte Taine și ierurgii”, a precizat Preasfințitul Părinte Veniamin după slujba de târnosire.

Cu prilejul acestui eveniment, părintele paroh Cristian Ioan Bușan a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru clerici, iar părintele Marius Nica, Ordinul „Sanc­tus Stephanus Magnus” pentru clerici. Diplome de apreciere și distinc­ții au primit și primarul comunei prahovene Bărcănești, Consiliul și Comitetul parohial, dar și cei care au sprijinit lucrările de construire a bisericii.

În continuare, Preasfințitul Părinte Veniamin a săvârșit Sfânta Liturghie și le-a vorbit celor pre­zenți, în cuvântul de învățătură,   despre Sfintele Mironosițe. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte: părintele Dumitru Ște­fă­nescu, consilier eparhial la Sectorul ­administrativ-bisericesc al Ar­hi­­­e­pis­copiei Bucureștilor; părintele Mihăiță Stroe, protopop al Protoieriei Ploiești Sud; părintele Adrian Matei, protopop al Protoieriei Plo­iești Nord; părintele paroh Ioan Bușan, precum și alți preoți de la parohii învecinate.

Lucrările de construcție a noii biserici din Tătărani au început în urmă cu 18 ani.