Sfințirea picturii bisericii parohiei buzoiene Zărnești‑Slănic

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 29 August 2022

Pictura bisericii Parohiei Zărnești-Slănic din județul Buzău, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a fost resfințită duminică, 28 august 2022, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

După ce a trecut printr-un amplu proces de restaurare, în perioada iulie 2020 - martie 2022, pictura lăcașului de cult a fost binecuvântată prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir. În continuare, ierarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de opt slujitori, între care s-au aflat pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I; pr. inspector eparhial Costin Drăgan; pr. paroh Mihai Corneliu Popa, precum și alți preoți din parohiile învecinate. Cântările liturgice au fost interpretate de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.

În omilia rostită, Înaltprea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a tâlcuit pasajul evanghelic al Duminicii a 11-a după Rusalii (Matei 18, 23-35), care ne prezintă Pilda datornicului nemilostiv.

„Fiecare dintre noi poate face experiența iubirii și iertării celui care i-a greșit, imitându-L pe Hristos. Dacă celălalt nu vrea să ne ierte, după ce i-am cerut iertare, aceasta este problema lui. Important este ca noi să avem curajul și bărbăția de a ne recu­noaște gre­șelile și de a ne cere ier­tare; în cazul în care ezităm s-o facem, din orgoliu sau rușine, cel ce se va bucura este vrăjmașul diavol, care trudește neobosit pentru a inocula în mintea și-n sufletul omului păcatele mândriei și neascultării”, a menționat Înaltpreasfinția Sa.

La final, părintele Mihai Corneliu Popa a primit rangul onorific de iconom, în semn de re­cu­noaș­tere a activității desfășu­rate în Parohia Zărnești-Slănic.