Sfințirea picturii bisericii unei parohii tinere din Vrancea

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 29 Iunie 2021

Pictura bisericii cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” și „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina” din localitatea vrânceană Broș­teni a fost sfințită duminică, 27 iunie 2021, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

După ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu apă sfințită a picturii lăcașului de cult, Înaltpreasfinția Sa, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și slujba Para­s­tasului pentru ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la cele veșnice. Tot în această zi, ierarhul locului a binecuvântat noul Altar de vară al parohiei. Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile la strană.

În omilia rostită la final, Arhi­episcopul Buzăului și Vrancei a explicat de ce prima duminică după Rusalii a fost dedicată cinstirii tuturor sfinților cunoscuți și necunoscuți, arătând cui îi este adresată chemarea la sfințenie.

„Să nu credem că numai unii oameni au fost predestinați să ajungă sfinți; chemarea la sfin­țenie este adresată tuturor. Depinde, însă, de fiecare creștin cum a înțeles să poarte războiul cel nevăzut cu vrăjmașul diavol - singurul care nu se bucură de unitate sau armonie - și cum a înțeles să rămână unit cu Hristos, asemenea mlădiței care, pentru a trăi, trebuie să rămână unită cu vița (Ioan 15, 5-6). Câtă vreme vom păstra legătura organică, ființială cu Hristos, chiar dacă uneori ne mai poticnim pe cale, avem șanse de mântuire, iar cei care excelează în viața duhovnicească - nu doar monahii din mănăstiri, ci și simplii cre­dincioși -, aceia vor fi răsplătiți de Dumnezeu cu darul sfințe­niei”, a spus chiriarhul locului.

În semn de apreciere și recu­noștință pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, preotul paroh Gabriel Macovei a primit rangul onorific de iconom stavrofor.

Biserica Parohiei Broșteni II a fost ridicată între anii 2006 și 2014, prin strădania actualului paroh și cu sprijinul enoriașilor. Slujba de târnosire a lăcașului de închinare a avut loc în data de 9 noiembrie 2014, fiind oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

În perioada 2014-2019, s-au realizat lucrările de împodobire cu pictură a bisericii, în tehnica frescă, prin contribuția semnificativă a credincioșilor din parohie și a autorităților locale.