Sfințirea unei biserici noi de pe malul Prutului

Un articol de: Pr. Eugen Drăgoi - 15 Noiembrie 2019

Satul Vlădești din județul Galați a trăit momente deosebite de sărbătoare miercuri, 13 noiembrie, o zi de lucru obișnuită, dar însemnată în calendar, prin prăznuirea Sfântului Ioan Gură de Aur. Sub un soare blând, întreaga suflare a acestei așezări de pe malul Prutului, căreia i s-au adăugat creştinii din alte părți, în frunte cu preoții și cu protoiereul locului, părintele Cezar Gagiu, au luat parte la sfințirea Altarului noii biserici a comunității, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În curtea bisericii, mulțimea creștinilor, ca într-o zi de Paști, în frunte cu elevi ai școlii locale înveșmântați în costume populare, l-a primit cu bucurie și emoție pe Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a adus o icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, făcătoare de minuni, restaurată în atelierele Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității din Galați. Icoana Maicii Domnului face parte din tezaurul Parohiei Pașcanii (vechea denumire a satului Vlădești). În februarie 1865, icoana s-a mutat de la locul ei din vechea biserică și a plâns, fapt consemnat de către Episcopul Melchisedec Ștefănescu.

Arhiepiscopul Dunării de Jos, îna­inte de ceremonia religioasă a sfințirii exterioare a bisericii, căreia i-a hărăzit ca ocrotitori spirituali pe Sfinții Ierarhi Ioan Gură de Aur și Nicolae, a făcut referire la vechimea localității, atestată documentar în prima jumătate a secolului al 15-lea, i-a evocat pe vechii slujitori de aici și a pomenit de istoria minunată a icoanei. Apoi a săvârșit slujba de târnosire a bisericii, așezând în piciorul Sfintei Mese moaște ale Sfântului Mucenic Constantin Brâncoveanu, alături de documentul de sfințire și de pomelnicele ctitorilor și ale enoriașilor. 

Participanții au primit binecuvântarea de a intra în biserică, a cinsti Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, apoi au pătruns cu sfială în Sfântul Altar de curând consacrat, pentru a se închina la Sfânta Masă. 

 În continuare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de ierarhul locului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La vremea împărtășirii, un grup de elevi a intonat pricesne.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit celor prezenți despre minunata viețuire a Sfântului Ioan Gură de Aur și a îndemnat pe toți cei de față la păstrarea curată a credinței ortodoxe, la pace și înțelegere, la apărarea valorilor tradiționale și a apreciat lucrarea vrednică a preotului paroh Doru Arghiri, a ctitorilor și binefăcătorilor noii biserici, precum și a credincioșilor care și-au adus importanta lor contribuție la ridicarea locașului în care se vor ruga de acum înainte. Preotului paroh Doru Arghiri i-a acordat rangul de iconom, iar principalilor ctitori le-a dăruit câte o icoană a Maicii Domnului.

Noua biserică a Parohiei Vlădești a fost ridicată între anii 2007 şi 2019, la răsărit de vechiul locaș, construit modest în urmă cu 175 de ani.