Sfințirea unei noi biserici din Târgoviște

Un articol de: Pr. Marian Puiescu - 28 Noiembrie 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgo­viștei și Exarh patriarhal, a oficiat duminică, 27 noiembrie, în pre­zența a numeroși credincioși din Târgoviște și din împrejurimi, slujba de târnosire a celei mai noi biserici din orașul muntean.

Sfântul lăcaș recent sfințit are hramurile „Sfântul Ioan Gură de Aur” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și va fi atât biserică pa­rohială, cât și paraclis pentru elevii Seminarului Teologic Ortodox din apropiere.

După sfințirea bisericii, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori. În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit întru preot, pe seama acestei noi biserici, pe arhidiaconul Bogdan Hrestic, care a slujit până acum la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște. Actul de sfințire a fost citit de pr. dr. Ionuț Adrian Ghibanu, vicar eparhial.

În cuvântul său, Înaltprea­sfin­țitul Părinte Nifon a evocat, la împlinirea celor treizeci de ani de la înființare, rolul important al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște, în misiunea educațională a eparhiei, ca școală-model în cadrul sistemului de învățământ local, dar nu numai, cunoscută prin implicarea în numeroase evenimente spirituale, culturale și educaționale, care a pregătit numeroase gene­rații de misionari. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a arătat că ridicarea unei noi biserici se constituie într-o jertfelnică laudă adusă lui Dumnezeu, o mărturie a cre­dinței și a solidarității din cadrul unei comunități, precum și un profund gest de iubire față de aproapele, deoarece se oferă credin­cioșilor de astăzi și celor viitori o biserică.

La final, Înaltpreasfinția Sa i-a acordat rangul de iconom stavrofor părintelui paroh Bogdan Hrestic și Diploma mitropolitană de recu­noștință lui Corneliu Ștefan, pre­ședintele Consiliului Județean Dâmbovița, și lui Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târ­goviște.

Lucrările de construcție la această nouă biserică s-au desfă­șurat între anii  2011 şi 2022, cu sprijinul financiar al Arhiepiscopiei Târgoviștei, al Consiliului Local al Municipiului Târgoviște și al Consiliului Județean Dâmbo­vița.