Sfințirea unei noi biserici românești din Spania

Data: 22 Ianuarie 2024

Comunitatea credincioșilor români din Tarragona-Reus, Spania, s-a bucurat duminică, 21 ianuarie, de un eveniment deosebit pentru viața unei parohii: sfințirea bisericii chiar în ziua hramului. 

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Prea­sfin­țitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, au săvârșit duminică slujba Sfințirii bisericii românești din Tarragona-Reus, urmată de Dumnezeiasca Liturghie. Ierarhii au fost înconjurați la sfintele slujbe de un sobor de preoți și diaconi, dintre care îi amintim pe părintele prof. dr. George Grigoriță, consilier patriarhal; părintele protoiereu Vasile Băltărețu, parohul comunității ro­mânești din Tarragona-Reus, și părintele arhid. Spiridon Burlacu, consilier eparhial. La slujbă au fost prezente atât oficialități spaniole, cât și oficialități române, conform site-ului eparhiei, obispadoortodoxo.es. 

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a subliniat învățăturile duhov­nicești ale pericopei evanghelice, accentuând nevoia de a ne asculta și de a ne întări conștiința pentru a nu muri duhovnicește. „Când Mântuitorul a căutat spre Zaheu, care Îl căuta de multă vreme, nu a făcut-o într-un mod întâmplător, căci Zaheu până la acea întâlnire cu Domnul avea o con­știință moartă, omorâtă prin desele și îndelungatele nedrep­tăți pe care le făcea. Domnul i-a înviat instantaneu sufletul prin acel gest de a-l chema degrabă la El, zicându-i: grăbește-te și coboară din mândria ta, din autosuficiența ta, din singurătatea ta, și vino jos la Mine, căci astăzi vreau să intru în casa ta, adică în sufletul tău. Iar când a intrat Domnul în casa lui, și în sufletul lui, într-o clipă conștiința lui s-a trezit și a început să-și repare greșelile pe care le făcuse. Hristos a adus în sufletul lui Zaheu lumină, a adus raiul, făcându-l să-și dorească bogăția veșnică”, a spus ierarhul.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei a pus în evidență câteva aspecte din viața Sfântului Ierarh Fructuosus de Tarragona, unul dintre ocrotitorii acestei parohii, prăznuit duminică, amintind credincioșilor despre datoria morală de a-i cunoaște și cinsti așa cum se cuvine și pe sfinții locali, care și-au sfințit viața în locurile în care acum trăiesc români. 

La propunerea Preasfințitului Părinte Episcop Timotei, Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Iosif a oferit părintelui protoiereu Vasile Băltărețu Ordinul „Crucea Mitropolitană”, ca semn de apreciere pentru activitatea de peste 20 de ani în această parohie. Totodată, Prea­sfinția Sa a oferit acte de cinstire ctitorilor și credincioșilor care s-au implicat în proiectul acestei comu­nități de a avea un lăcaș de cult propriu.

Parohia românească „Sfinții Ierarhi Fructuosus de Tarragona și Calinic de la Cernica” din Tarragona-Reus a reușit să achizițio­neze în primăvara anului 2023, cu ajutorul unor sponsori din România și Germania, o biserică romano-catolică în localitatea Reus, pe care au renovat-o și au înfru­musețat-o conform erminiei ortodoxe, astfel că lăcașul a fost pictat integral în stil neobizantin, a fost montat un iconostas, iar slujbele se pot oficia conform tradiției Bisericii Ortodoxe.