Sfințirea unui lăcaș de rugăciune oltean

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 14 Mai 2024

Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Roma­naților, s-a aflat duminică, 12 mai, în mijlocul credincioșilor Parohiei Băleasa din comuna Găvă­nești, județul Olt. Aici, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de târnosire a bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

 Resfințirea lăcașului de cult a fost motivată de finalizarea amplelor lucrări desfășurate aici pe parcursul ultimelor două decenii. Încă de la începutul păstoririi sale, cu sprijinul comunității, părintele paroh Gheorghe Stancu a achiziționat odoare, veșminte, mobilier bisericesc, policandre, acoperăminte, cărți și covoare noi, iar în anul 2005 a construit Monumentul eroilor din curtea bisericii. În continuare, a refăcut acoperișul clopotniței și pe cel de la tinda sfântului lăcaș, iar în anii 2010-2013 a construit gardul împrejmuitor al bisericii. Au urmat lucrări de amenajare a spațiului înconjurător, de înlocuire a ușilor și ferestrelor lăcașului și, în final, de consolidare a bisericii și restaurare a veșmântului pictural al acesteia.

În cuvântul de învățătură rostit la Sfânta Liturghie în Duminica a 2-a după Paști, Preasfinția Sa a clarificat percepția eronată că Sfântul Apostol Toma ar fi fost necredincios. Ierarhul a arătat că, dimpotrivă, Biserica îi rezervă pentru curajul și convingerea că Hristos trebuie să i Se reveleze personal o duminică specială.

Cu prilejul slujbei de resfințire, biserica a primit al doilea hram, închinat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. La finalul Sfintei Liturghii, Prea­sfințitul Părinte Sebastian i-a acordat părintelui paroh Gheorghe Stancu, pentru întreaga activitate desfășurată, diploma de ctitor. De asemenea, binefăcătorii și sprijinitorii lucrărilor derulate la parohie au primit distincții de vrednicie, se arată pe site-ul episcopiaslatinei.ro.