Simpozioane în Episcopia Severinului şi Strehaiei

Un articol de: Marian Gherghinescu - 21 Aprilie 2018

Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin a găzduit în perioada 19-20 aprilie 2018 Simpozionul „Mircea cel Mare - simbol al unităţii de credinţă şi de neam”. Evenimentul a fost organizat de Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.

Între cele mai importante manifestări culturale în Episcopia Severinului şi Strehaiei dedicate Centenarului s-a numărat şi simpozionul cu tema „Mircea cel Mare - simbol al unităţii de credinţă şi de neam”. Organizat în perioada 19-20 aprilie, evenimentul academic a reunit personalităţi consacrate în domeniul istoriei medievale din ţară şi de peste hotare. Deschiderea simpozionului a avut loc joi, la ora 10:00, cu o slujbă de pomenire a Voievodului Mircea cel Bătrân şi cuvântul de întâmpinare al Preasfinţitului Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. „La acest simpozion dedicat Voievodului Mircea cel Mare, ne aducem aminte şi-l pomenim pentru tot ceea ce a făcut pentru ţara românească, pentru ţara Basarabilor. Este de datoria noastră, oameni de cultură, istorici, oameni ai Bisericii, specialişti în istoria Bisericii să ne aplecăm cu recunoştinţă, să analizăm personalitatea marelui voievod, dar şi vremurile în care el s-a străduit ca ţara românească să aibă cea mai mare întindere (…)”.

Simpozionul a cuprins comunicări ştiinţifice susţinute de ierarhi, profesori şi cercetători, printre care menţionăm pe PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, cu lucrarea „Viaţa bisericească în timpul domnitorului Mircea cel Mare”; PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului - „Mircea cel Bătrân - domn al Banatului de Severin”; prof. dr. Tudor Nedelcea de la Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu Plopşor” din Craiova - „Muzica în timpul lui Mircea cel Mare”; prof. univ. dr. Dan Zamfirescu, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România - „Îndârjirea în eroare”; pr. conf. univ. dr. Octavian Moşin de la Universitatea de Stat din Moldova - „Mircea cel Bătrân în conştiinţa basarabenilor”.

Lucrările s-au desfăşurat în Sala „Grigore Cerchez” a Palatului Culturii „Teodor Costescu”. Aceste comunicări pe secţiuni s-au desfăşurat şi vineri, 20 aprilie.

Lucrările Simpozionului Internaţional de Patrologie

De săptămâna viitoare, tot în Drobeta-Turnu Severin, vor avea loc lucrările Simpozionului Internaţional de Patrologie, organizat de asemenea de Episcopia Severinului şi Strehaiei, cu binecuvântarea PS Părinte Episcop Nicodim. Şi anul acesta, simpozionul reuşeşte să adune alături 15 profesori de marcă din spaţiul ortodox şi european. Timp de câteva zile, în perioada 23-27 aprilie, la Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” patrologii vor îmbina cercetarea patristică cu trăirea autentic creştină. Ideea acestui proiect, extrem de important pentru teologie, a aparţinut PS Părinte Episcop Nicodim, care în calitatea sa de profesor de patrologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova şi-a dorit o întâlnire de suflet cu cercetătorii de patrologie. Prin lucrările simpozionului se dorește revigorarea trăirii creştinismului autentic, în lumina operei didactice a Sfinţilor Părinţi şi scriitori ai Bisericii noastre.