Simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri, la Gugeşti
Centenarul Marii Uniri a fost marcat în mod deosebit în Parohia Gugeşti din Protopopiatul Huşi. În cadrul manifestării s-a citit mesajul Preasfinţitului Părinte Ignatie intitulat „Referendumul pentru precizarea definiţiei familiei în Constituţia României, 6-7 octombrie 2018 - investiţie reală în viitorul familiei naturale şi al copiilor”.
În Parohia Gugeşti, Protopopiatul Huşi, judeţul Vaslui, au avut loc duminică, 30 septembrie 2018, o serie de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. Evenimentul a fost organizat de Parohia Gugeşti, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Gugeşti şi cu Şcoala „Alexandru Obreja” - Gugeşti.
Potrivit site-ului Episcopiei Huşilor, ziua a început cu oficierea de către un sobor de preoţi a Sfintei Liturghii în Biserica „Sfântul Nicolae” din localitate. Delegatul Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a fost părintele Vladimir Beregoi, consilier economic şi social-misionar. Părintele Vladimir a îndemnat pe cei prezenţi la o mărturisire publică a credinţei şi fidelităţii lor faţă de Dumnezeu prin participarea la Referendumul pentru redefinirea căsătoriei din 6-7 octombrie 2018. De asemenea, a dat citire mesajului Episcopului Huşilor intitulat „Referendumul pentru precizarea definiţiei familiei în Constituţia României, 6-7 octombrie 2018 - investiţie reală în viitorul familiei naturale şi al copiilor”. A urmat sfinţirea monumentului dedicat eroilor neamului proveniţi din localitatea Gugeşti, ridicat în cimitirul satului. Aici, corul de copii al Şcolii Gugeşti a intonat mai multe cântece patriotice şi s-a depus o coroană de flori. Evenimentul a continuat în sala mare a Căminului Cultural din Gugeşti, unde cei prezenţi au putut urmări expoziţia de fotografie „Regina şi Frontul”, prezentată de istoricul Anca Beatrice Todireanu, preşedintele Asociaţiei „România Culturală”. Invitaţii s-au familiarizat cu rolul deosebit avut de Regina Maria - Regina Soldat - în timpul Războiului de Reîntregire şi la tratativele de pace. Programul a continuat cu alocuţiunea academicianului Constantin Toma, fiu al satului, care a vorbit despre importanţa împlinirii a 100 de ani de la momentul Reîntregirii. Părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural al Episcopiei Huşilor, a susţinut comunicarea intitulată „Mărturii ale jertfei pentru Unire - prezenţa şi implicarea preoţilor militari”, iar profesorul Nicolae Ionescu, inspector pe disciplina istorie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, a vorbit despre rolul îngemănat al Bisericii şi al Şcolii în menţinerea conştiinţei de neam. Părintele paroh Dragoş Trofin, inspector bisericesc la Centrul eparhial Huşi, a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în buna organizare a evenimentului, oferind oaspeţilor câte o plachetă aniversară.