Simpozion dedicat părintelui Arsenie Boca, la Sâmbăta de Sus

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 28 Septembrie 2015

Academia Teologică a Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus a găzduit, în perioada 25-27 septembrie, a şasea ediţie a simpozionului omagial închinat părintelui Arsenie Boca. Manifestările duhovniceşti au fost organizate de Fundaţia Creştină „Părintele Arsenie Boca” din Bucureşti şi mănăstirea făgărăşeană.

Evenimentul de la mănăstirea unde a vieţuit câţiva ani părintele Arsenie Boca a devenit o tradiţie şi atrage anual, la sfârşitul lunii septembrie, în preajma zilei de naştere a marelui duhovnic din Ardeal, din ce în ce mai mulţi participanţi din Bucureşti, Timişoara, Oradea, Făgăraş şi din alte oraşe ale ţării. În cele trei zile dedicate manifestărilor din cadrul simpozionului omagial, participanţii au posibilitatea să asculte mărturii despre viaţa sfântă a părintelui Arsenie Boca şi învăţăturile sale duhovniceşti, să se roage împreună la sfintele slujbe oficiate în mănăstirea unde părintele duhovnic a intrat în monahism şi să viziteze locuri legate de fostul stareţ al mănăstirii de la poalele Munţilor Făgăraş.

Ediţia din acest an a simpozionului s-a bucurat de prezenţa Preasfinţitului Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi stareţul mănăstirii, care a transmis în debutul evenimentului un mesaj din partea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

„Este a şasea oară când se adună aici, la mănăstirea noastră, credincioşi din Bucureşti şi din alte părţi ale ţării, pentru a afla mai multe despre învăţăturile părintelui Arsenie Boca. Acest eveniment este o mare bucurie pentru mănăstirea noastră, pentru că aici şi-a început activitatea părintele Arsenie Boca în perioada 1939-1940, până în 1948, când a plecat la Mănăstirea Prislop. Am căutat la primele ediţii să aducem credincioşi din zona Făgăraşului care l-au cunoscut pe părintele Arsenie Boca. Aceştia au venit să povestească participanţilor ce au avut de învăţat de la părintele Arsenie Boca în perioada când a vieţuit la mănăstirea noastră”, ne-a spus PS Episcop Ilarion.

Prelegeri, cântece şi pelerinaj

Ca în fiecare an, simpozionul a avut invitaţi de marcă, veniţi la Sâmbăta de Sus să-l omagieze pe părintele Arsenie Boca şi să aducă mărturii despre viaţa sa sfântă. În prima seară, părintele Doru Ghiaja, cunoscut interpret de folclor autentic românesc, i-a încântat pe participanţi cu o prelegere şi cu un recital de cântece patriotice din Ardeal. În aceeaşi seară, actorul Mihai Bica, cel care a interpretat vocea părintelui Arsenie Boca în cunoscutele piese de teatru radiofonic i-a încântat pe credincioşi cu un recital de poezie, iar în celelalte seri au vorbit participanţilor pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi pr. prof. univ. dr. Simion Todoran de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

„Activităţile noastre aici au început în urmă cu cinci ani şi jumătate, cu un simplu pelerinaj. Văzând dragostea Preasfinţitului Părinte Ilarion şi a părinţilor de aici, ne-am bucurat să revenim şi am considerat că părintele Arsenie Boca trebuie omagiat oriunde a făcut misiune, nu doar la Mănăstirea Prislop, acolo unde merg mii de pelerini, ci şi aici, la Sâmbăta de Sus, unde părintele a început imensa lui lucrare duhovnicească. Am simţit an de an dragostea prin care am fost aşteptaţi aici şi au fost moment de o înaltă ţinută duhovnicească şi am avut invitaţi deosebiţi care au vorbit despre părintele Arsenie Boca. Toţi participanţii au fost zidiţi sufleteşte, au simţit bucurie în suflete şi s-au întors la casele lor revigoraţi. Nădăjduim că va veni o zi în care memoria părintelui Arsenie Boca va fi cinstită aşa cum se cuvine”, ne-a spus Cristian Filip de la Fundaţia „Arsenie Boca”. Pe lângă aceste conferinţe, programul manifestărilor a cuprins şi un pelerinaj la chilia părintelui Arsenie Boca din munţii care ocrotesc mănăstirea făgărăşeană, precum şi participarea la Sfânta Liturghie şi la Parastasul oficiate la altarul din pădure.