Simpozion despre ştiinţă şi religie, la Petrova, Maramureș
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sălajului, a luat parte ca invitat de onoare, la Simpozionul „Convergenţe şi divergente între ştiinţă şi religie în lumea contemporană”, desfăşurat la Petrova, pe Valea Vișeului, județul Maramureș.
Simpozionul „Convergenţe şi divergente între ştiinţă şi religie în lumea contemporană” a fost organizat cu contribuția Fundaţiei „Prof. univ. dr. Gheorghe Bilaşcu” din Petrova şi a Asociaţiei „Bogdan-Dragoş” a Urmaşilor Nobilimii Maramureşene, în parteneriat cu Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Protopopiatul Vişeu, parohiile din Petrova, primăria şi consiliul Local Petrova, Căminul Cultural „Adrian Dohotaru” şi Liceul Tehnologic „Alexandru Filipaşcu” din Petrova.
Amfitrionul manifestării a fost profesorul şi scriitorul dr. Ion Petrovai, cunoscut prin organizarea manifestărilor dedicate poetului naţional Mihai Eminescu, de două ori pe an. Simpozionul s-a constituit într-un maraton cultural de omagiere a valorilor şi personalităţilor culturale ale acestei localităţi mari de pe Valea Vişeului, sub autoritatea ştiinţifică a conf. dr. Radu Preda, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, care a fost şi moderatorul manifestării.
Invitatul de onoare al Simpozionului, PS Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a realizat o comparaţie a factorilor ce converg spre sentimentul de trăirea creştină în prezent. Ierarhul a subliniat că în Maramureşul Voievodal mai există tineri care preţuiesc şi păstrează valorile naţionale, tradiţiile acestor ţinuturi pe care le promovează cu diferite ocazii, alături de credinţa străbună ortodoxă. PS Iustin Sigheteanul a exemplificat cele afirmate cu modul în care tinerii s-au prezentat la Întâlnirea Tineretului Ortodox din lume, care a avut loc la Bucureşti, în toamna aceasta, sub patronajul Patriarhiei Române. „Maramureşul, prin tinerii săi ortodocşi, a fost vizibil prin ceea ce are unic, prin valorile sale inconfundabile”, a arătat ierarhul.
PS Iustin Sigheteanul consideră că îndepărtarea de religie şi pierderea interesului faţă de trăirea religioasă sunt, mai degrabă, rezultatul lipsei unei educaţii religioase în familie, în primul rând, dar şi în şcoală: „Alături de aceşti doi factori contribuie din plin la secularizarea tineretului: mass media, platformele de socializare, mijloacele moderne de comunicare, trend-ul occidental agresiv de secularizare, asociaţii şi organizaţii ostile credinţei în Dumnezeu, care luptă pentru îndepărtarea lui Dumnezeu din Biserică, din şcoală, din viaţa de zi cu zi şi nerecunoaşterea Creaţiei Sale. Este, din punct de vedere al creştinismului, în general, una din cele mai grele perioade din istoria umanităţii”.
De asemenea, PS Iustin Sigheteanul a răspuns la întrebările publicului. La simpozion au participat şi au luat cuvântul cadre didactice universitare, teologi, profesori şi tineri din Petrova. Simpozionul s-a desfăşurat în ambianţa unei expoziţiei de covoare vegetale a preotesei Victoria Berbecaru din Botiza.
Vizită la parohia și mănăstirea de la Petrova
Aflat în Parohia Petrova, Protopopiatul Vișeu, PS Iustin Sigheteanul a oficiat slujba de binecuvântare a capelei de cimitir „Sâmbăta lui Lazar”, în fruntea unui sobor de preoţi din care au făcut parte pr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, Mihai Chira, protopop de Vişeu, protos. Agaton Oprişan, stareţul mănăstirii din localitate, parohul Petru Florin Pop, preoţi din parohiile învecinate, în prezenţa unui mare număr de credincioşi. Capela este aşezată pe un teren al Primăriei Petrova, lângă cimitirul de la biserica veche şi a fost construită de primărie, reprezentată de primarul Ioan Petrovai. Consiliul Local a mai acordat fonduri pentru achiziţionarea unui clopot la biserica în construcţie a noii parohii și pentru mănăstirea de pe teritoriul comunei.
Ierarhul a efectuat și o vizită pastorală la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” de pe Dealul Hera, localitatea Petrova, unde s-a întâlnit şi a discutat cu stareţul aşezământului monahal, protos. Agaton Oprişan, cu obştea mănăstirii, a văzut stadiul lucrărilor la biserica mănăstirii, aflată în faza de realizare a acoperişului. Vizita anterioară la această mănăstire a fost făcută de sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”, unul din hramurile sfântului locaş, când PS Iustin Sighetanul a săvârşit Sfânta Liturghie, în fruntea unui numeros sobor de preoţi.
Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Petrova este continuatoarea unei vechi ctitorii mănăstireşti aflate pe malul râului Bistra, ctitorie a familiei româneşti Petrovai, pe la anul 1600, când a înzestrat-o cu diverse bunuri pentru locuinţa şi trebuinţa călugărilor.
La acest aşezământ monahal şi-a avut locuinţa şi episcopul Serafim, descendent la familiei Petrovai, care şi-a început apostolatul la 1699. Noua mănăstire se ridică din anul 2000, când s-a pus piatra de temelie, iar în prezent complexul mănăstiresc include casa monahală, unde se află chiliile, bucătăria, trapeza, paraclisul, cu corp de chilii pentru pelerini, altar de vară din zid, cu aghiazmatar la subsol. Mănăstirea are trei hramuri „Izvorul Tămăduirii”, „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” şi „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.