Simpozion internaţional de teologie la Alba Iulia
La Alba Iulia s-a desfăşurat a XV-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Teologie cu tema „Tinerii în Biserică şi în Societate” (ISSTA – 2016), la care au participat personalităţi din domeniul disciplinelor socio-umane: teologie, filozofie, medicină, sociologie, istorie, bioetică şi altele.
Evenimentul din anul acesta se înscrie în ciclul manifestărilor dedicate „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi „Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică (1716-2016)” în Patriarhia Română.
Simpozionul a debutat cu o slujba de Te-Deum, oficiată în Capela Facultăţii de Teologie de către Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. În continuare, în Aula „Dumitru Stăniloae” a avut loc primirea şi salutul oficialităţilor şi a participanţilor, urmată de deschiderea sesiunii de lucrări ştiinţifice. Pornind de la cuvintele Domnului Iisus Hristos, „Eu sunt Lumina lumii, cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea Lumina vieţii”, IPS Arhiepiscop Irineu a subliniat „cât de importantă este educaţia religioasă prin care noi primim lumina cunoştinţei, şi de la cunoaştere înaintăm spre agape, spre iubire, şi de acolo mai sus, spre enosis, spre unirea cu Dumnezeu care este scopul suprem al vieţii noastre”.
În a doua zi a evenimentului a avut loc acordarea titlului „Doctor Honoris Causa” al Universităţii „1 Decembrie 1918”, profesorului Mark J. Cherry de la „St. Edward’s University”, Austin, Texas. Profesorul de etică şi bioetică s-a remarcat de-a lungul anilor prin studiile şi cercetările sale, fiind editor la Journal of Medicine and Philosophy (Oxford University Press), Senior Editor asociat al revistei Christian Bioethics (Oxford University Press), editor-şef la Health Care Ethics Committee Forum (Springer), fondator şi co-editor al colecţiei The Annals of Biothics (Routledge) şi editor al colecţiei Philosophical Studies in Contemporary Culture (Springer).
Partenerii Simpozionului Internațional de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia sunt: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei; Episcopia Devei și Hunedoarei; Secretariatul de Stat pentru Culte; Consiliul Județean Alba; Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia; Școala Doctorală din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia; Institutul de Studii Ecumenice „San Bernardino” din Veneția; Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni și Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS).