Simpozion internațional la Facultatea de Teologie din Sibiu
Mai multe manifestări științifice dedicate împlinirii a 230 de ani de învățământ teologic ortodox la Sibiu se desfăşoară pe parcursul acestei săptămâni la Sibiu. Ieri, 17 mai, a avut loc Simpozionul internațional „Relevanța învățământului teologic pentru lumea contemporană”, împărțit în patru secțiuni, cu participanți dintre profesorii de Teologie din țară și din străinătate.
În această săptămână, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” au loc manifestări academice dedicate aniversării celor 230 de ani de învățământ teologic. În prima zi a manifestărilor, a fost oficiată Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană de Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu un sobor de preoți și diaconi format din cadre didactice ale facultăţii. La Sfânta Liturghie au participat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Daniil, Episcop locțiitor al Episcopiei Dacia Felix și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Au fost prezenți la slujba religioasă rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Bondrea, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, prof. univ. dr. general Ghiță Bârsan, decani și cadre didactice de la alte universități din țară și străinătate, studenți teologi și numeroși oaspeți. După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurențiu și soborul slujitor au oficiat un Parastas pentru toți profesorii de Teologie de la Sibiu care au trecut la Domnul.
În Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie s-au deschis manifestările prin cuvântul de bun-venit al decanului instituției, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr.
PS Episcop Varlaam Ploieșteanul a citit mesajul de felicitate și de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Au urmat discursul IPS Mitropolit Laurențiu, al oaspeților din țară și din străinătate, al prefectului de Sibiu, Vasile Cristian Roman și al primarului interimar de Sibiu, Astrid Fodor. Președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pr. prof. dr. Ioan Chirilă, a oferit o distincție din partea instituției clujene pentru facultatea sibiană, iar pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu a vorbit despre cele mai importante momente din viața învățământului teologic ortodox de la Sibiu. A fost lansat, apoi, volumul „230 de învățământ teologic ortodox la Sibiu” al pr. Mircea Păcurariu, reeditat recent la Editura „Andreiana”, iar la final s-a prezentat albumul fotografic și documentar „Vocație și dăinuire. Învățământ teologic ortodox la Sibiu, 230 de ani de istorie «în chipuri și icoane»”.
Manifestările au continuat cu prelegerea festivă susţinută de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., intitulată „Relevanța învățământului teologic pentru lumea contemporană”. Ziua s-a încheiat cu un concert aniversar al studenților teologi la Sala „Thalia”.
Invitați din străinătate
La Simpozionul internațional „Relevanța învățământului teologic pentru lumea contemporană” au fost prezenți invitați de la universități din străinătate: dr. Ulrich Wien de la Institutul de Teologie Evanghelică al Universității Koblenz-Landau, Germania, prof. Pierre-Yves Brandt de la Universitatea din Lausanne, Elveția, prof. dr. Samuel Callian de la Universitatea din Pittsburgh, SUA și alți oaspeți. La cele patru secțiuni au participat numeroși profesori și cercetători de la universitățile din țară. Cele patru secțiuni au fost intitulate: „A face misiune după modelul lui Hristos”, „Rolul educaţiei religioase în trecut”, „Biserica, educaţia, şcoala – un model confesional ardelean” și „Situaţia învăţământului teologic universitar astăzi. Probleme şi provocări”, iar participanţii au avut posibilitatea să contribuie prin referate cu subiecte din temele propuse.
„Am împărțit acest simpozion pe patru secțiuni, pentru ca să se regăsească fiecare invitat din țară și din străinătate cu preocupările lor în acest domeniu. Sunt reprezentate două facultăți de Teologie Ortodoxă din străinătate, dar avem și invitați de la facultăți de Teologie Catolică sau protestantă, așa încât ne bucurăm de o prezență numeroasă în facultatea noastră”, ne-a spus pr. decan Nicolae Chifăr.