Simpozion internaţional şi Şcoală de vară la Sâmbăta de Sus
În perioada 5-12 iulie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează cea de-a VI-a ediţie a Şcolii de vară de la Făgăraş-Sâmbăta de Sus şi simpozionul „După 25 de ani. Evaluări şi reevaluări istoriografice privind comunismul“.
Şcoala de vară pentru liceeni este organizată de IICCMER în parteneriat cu Fundaţia „Konrad Adenauer“, Fundaţia Culturală „Negru Vodă“ din Făgăraş şi Memorialul Rezistenţei Anticomuniste „Ţara Făgăraşului“. Proiectul are ca obiectiv principal o mai bună cunoaştere a perioadei de regim comunist în România şi face parte din programele educaţionale implementate de instituţie în rândul tinerilor. Conform unui comunicat al IICMER, Şcoala de vară de la Mănăstirea „Brâncoveanu“ - Sâmbăta de Sus este adresată unui grup de 15 liceeni, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din Bucureşti şi din judeţele Maramureş, Dâmboviţa, Alba, Galaţi, Bistriţa-Năsăud, Dolj, Arad, Argeş şi Ialomiţa. Elevii au posibilitatea să participe la mai multe workshopuri şi prelegeri susţinute de cercetători ai perioadei comuniste din ţară şi din străinătate, precum şi de foşti deţinuţi politici. Programul include şi o excursie de studiu în zona de activitate a grupurilor de rezistenţă armată anticomunistă de pe versantul nordic al Munţilor Făgăraş şi un workshop despre memoria locurilor din zonă, care va avea ca finalitate o expoziţie temporară la Cetatea Făgăraş, fostă închisoare comunistă. Elevii vor lua parte şi la un atelier de istorie orală, în cadrul căruia vor discuta cu locuitori din satul Drăguş, judeţul Braşov, despre impactul comunizării asupra comunităţii locale.
Memorialul rezistenţei anticomuniste
Simpozionul Internaţional „După 25 de ani. Evaluări şi reevaluări istoriografice privind comunismul“ are loc între 8-11 iulie, tot la Academia Teologică a Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus şi este organizat în parteneriat cu Memorialul Rezistenţei Anticomuniste „Ţara Făgăraşului“, Fundaţia Culturală „Negru Vodă“ Făgăraş şi Asociaţia Culturală „Mozaic“, cu sprijinul Fundaţiei „Konrad Adenauer“. Ediţia din acest an reprezintă o continuare a demersurilor începute în 2006 de a pune în discuţie trecutul recent şi de a oferi istoricilor şi cercetătorilor români şi străini un cadru de dialog pe probleme legate de istoria comunismului, dar şi de a atrage atenţia asupra proiectului muzeal „Memorialul Rezistenţei Anticomuniste Ţara Făgăraşului“. Ca în anii precedenţi, participanţii sunt cadre universitare, cercetători şi doctoranzi de la universităţi şi institute de cercetare din ţară şi străinătate. (Ştefan Mărculeţ)