Simpozion la Seminarul Teologic din Braşov

Un articol de: Nicoleta Suciu - 02 Noiembrie 2015

În sala festivă a Protopopiatului Ortodox din Brașov a avut loc, în data de 30 octombrie, Simpozionul Seminarului Teologic „Pr. Dumitru Stăniloae” dedicat Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, la care au participat elevii și profesorii Seminarului Teologic alături de elevi ai Liceului „Andrei Mureșanu” din Brașov.

Simpozionul a fost deschis prin cuvântul protopopului Dănuț-Gheorghe Benga, care a subliniat importanța comemorării Sfântului Ioan Hrisostom și a operei sale vaste, insistând pe necesitatea evaluarii importanței Sfintei Liturghii în viața preotului și a credinciosului, a sublimului slujirii preoțești prin asumarea vocației.

Părintele prof. dr. Vasile Oltean a prezentat „Mărturiile despre Sfântul Ioan Gură de Aur în Șcheii Brașovului“. Acesta a expus câteva din lucrările traduse în Șcheii Brașovului din opera Sfântului Ioan Gură de Aur. Apoi a exemplificat prin citate ample o parte din învățăturile sfântului dăruite credincioșilor săi.

O prezentare detaliată a vieții și activității Sfântului Ioan Hrisostom a făcut-o elevul Hodorogea Andrei, din clasa a XII-a T, insistând asupra mărturisirii prin cuvânt și faptă, care-l face pe Sfântul Ioan Gură de Aur un model vrednic de urmat.

Ioan Ovidiu Marcu, elev în clasa a XI-a T, a prezentat portretul adevăratului slujitor al altarului, desprins din importanta lucrare „Despre preoție“, rezumând cele șase capitole ale tratatului.
Elevul Ștefan Hulpoi, din clasa a X-a T, a prezentat un eseu, având ca punct de reper cărțea părintelui Virgil Gheorghiu, „Ioan Gură de Aur – atletul lui Hristos“, intitulat „Ioan Gură de Aur sau metafora comunicării“ care a adus o reflexie modernă asupra unei personalități duhovnicești menită să inspire în lucrarea spiritual a vieții fiecăruia.

Părintele prof. dr. Cristian Muntean, coordonatorul Seminarului Teologic „Pr. Dumitru Stăniloae” din Brașov, a prezentat câteva elemente de învățătură legate de hristologie, mariologie, haritologie și eclesiologie din opera Sfântului Ioan gură de Aur, insistând și pe doctrina socială foarte elaborată, pe care Sfântul Ioan Hrisostom a dezvoltat-o în vremea sa. A adresat mulțumiri atât elevilor și profesorilor cât și bibliotecarei pentru implicarea în acest proiect. La final, protopopul Dănuț-Gheorghe Benga și directorul Liceului „Andrei Mureșanu”, prof. Nicolae Cioc, și-au exprimat bucuria de a fi participat la acest eveniment spiritual și educativ deopotrivă.