Simpozion la Sibiu despre proiectele de economie socială din parohii
Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului a organizat marți, 4 decembrie, Simpozionul „Economia socială în comunitățile parohiale – Modele pentru prezent și viitor”. În cadrul evenimentului au fost prezentate mai multe proiecte de economie socială din parohii.
Preoții din Arhiepiscopia Sibiului și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au avut posibilitatea să afle cum se desfăşoară proiectele de economie socială în parohii și despre impactul acestora în viața comunităților unde sunt implementate. Mai mulți preoți care desfășoară astfel de proiecte de economie socială în parohiile lor au oferit informații cu privire la activitatea lor în cadrul simpozionului care a fost găzduit în Sala „Fidelis” a Centrului de Tineret „Seminarium Transsilvanicum” al Arhiepiscopiei Sibiului.
„Întâlnirea de astăzi și-a propus să aducă înaintea preoților și a studenților de la Facultatea de Teologie tema generoasă a economiei sociale pe care preoții o pot aplica în comunitățile parohiale unde slujesc. Am avut trei vorbitori care au împărtășit din experiențele lor pe probleme de economie socială, au fost prezentate diferite proiecte ce au fost implementate în parohii, de la proiecte de mică agricultură, până la proiecte sociale de lucru cu tinerii și cu vârstnicii, proiecte de voluntariat în mediul rural și urban, toate acestea sub genericul de modele de bună practică pentru prezent și viitor”, ne-a spus Alexandru Dădîrlat de la Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului.
Solidaritate și educație
Primul proiect prezentat a fost unul din județul Alba, unde funcționează o cooperativă agricolă înființată la inițiativa preotului Tudor Man.
„Agricultura ca structură de economie socială trebuie valorificată și repotențată mai ales prin implicarea preotului, pentru că în fiecare comunitate rurală există un preot. Ingineri agronomi sau autorități specializate în domeniul agricol nu există în fiecare localitate, dar preoți există peste tot. Ideea mea de la Alba a venit în acest segment prin împlicarea preotului în social și în prosperitatea și dezvoltarea economică a comunității pe care o păstorește”, ne-a spus pr. Tudor Man de la Parohia Ampoița din Arhiepiscopia Alba Iuliei.
Preotul Florin Țânț de la Parohia Brădeni, județul Sibiu, a prezentat apoi proiectul parohiei prin care persoane defavorizate împleteau coșuri de nuiele pentru a fi mai apoi comercializate.
„Am accesat fonduri europene împreună cu Primăria Brădeni pentru a reînvia un meșteșug aproape mort în comunitate, împletirea coșurilor din nuiele. Am angajat 10 persoane defavorizate din comunitatea rromă timp de doi ani. Ne-am dat seama că această comunitate are nevoie de educație înainte de a o pune la treabă”, ne-a spus pr. Florin Țânț.
În cadrul simpozionului a fost prezentat și proiectul social-filantropic și educativ din Parohia Cristian, județul Brașov. În cadrul centrului de zi al parohiei sunt ajutați mai mulți copii din familii nevoiașe ale comunității.
„Activitatea asociației noastre se desfășoară în jurul unui Centru de zi acreditat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, dar, pe lângă latura socială a activității noastre, pentru că zilnic avem 25 de copii care participă la activitățile noastre, noi desfășurăm și o activitate culturală, prin care încercăm să promovăm tradițiile culturale românești”, ne-a spus Roxana Dobre de la Asociația „Sfânta Maria” - Cristian, județul Brașov.
Simpozionul „Economia socială în comunitățile parohiale – Modele pentru prezent și viitor” a făcut parte din manifestările organizate în cadrul Zilelor Șaguniene 2017.