Simpozion Național de Martirologie, ediția a VI-a, la Alba Iulia și Aiud

Un articol de: Ziarul Lumina - 02 Aprilie 2019

La Alba Iulia și Aiud a avut loc, pe 30 și 31 martie, a VI-a ediție a Simpozionului Național de Martirologie, desfășurat în acest an sub genericul „Elitele intelectuale în fața opresiunii comuniste”, organizat de Arhiepiscopia Alba Iuliei și Muzeul Național al Unirii, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Fundația Aiud și Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Aiud.
Lucrările simpozionului au început sâmbătă, 30 martie, în Aula „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu. Au participat invitați din țară cu preocupări în cercetarea fenomenului martiric din închisorile comuniste și de cultivare a memoriei victimelor regimului comunist.  

În cuvântul adresat celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a subliniat importanța jertfei martirilor din temnițele comuniste, evidențiind faptul că „răstignirea acestora nu a fost una lipsită de sens, ci una roditoare, dătătoare de viață”. De asemenea, ierarhul a reliefat faptul că „noi, prin omagiul adus martirilor, acordăm o aleasă prețuire neamului din care facem parte, păstrând legile sfinte care stau la temelia formării noastre ca popor”.

Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Radu Preda, directorul executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, au vorbit apoi despre sensul suferinței martirilor.

În cadrul sesiunii de comunicări științifice, a avut loc prezentarea referatelor. Dan Puric, autor, eseist și regizor de teatru a subliniat importanța actualizării permanente a martiriului în viața Bisericii. Au mai susținut referate: Răzvan Codrescu („Tradiție și actualitate: modelul Steinhardt după 30 de ani”), Adrian-Nicolae Petcu („Arhimandritul Mina Dobzeu – slujire și mărturisire în perioada regimului comunist), ierom. Grigorie Benea („Memorialul Gherla”), Claudiu Târziu („Cei 13 care m-au salvat”) și Dragoș Ursu („Viața liturgică în temnița Aiudului”). În cadrul manifestării, Demostene Andronescu, fost deținut politic, a povestit din amintirile anilor de detenție.

Manifestarea s-a încheiat duminică, 31 martie, la Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Aiud, cu oficierea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare de către Părintele Arhiepiscop Irineu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.