Simpozionul Internaţional de Patrologie

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 04 Mai 2017

Mai mulţi profesori de patrologie din Europa sunt împreună, în perioada 1- 4 mai, în cadrul celei de-a patra ediţii a Simpozionului Internaţional de Patrologie, informează site-ul episcopiaseverinului.ro. Evenimentul a fost organizat de Episcopia Severinului şi Strehaiei la Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta-Turnu Severin.

Lucrările se desfăşoară cu binecuvântarea şi coordonarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, profesor de patrologie în cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova. În cadrul întâlnirii au fost prezentate mai multe referate tematice, vizând teologia şi moştenirea scrisă a Părinţilor din primele veacuri creştine. În deschiderea lucrărilor, PS Părinte Nicodim a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare, subliniind importanţa, actualitatea şi rolul întâlnirii în preocupările de specialitate. „Şi în acest an, aici în Drobeta-Turnu Severin, se desfăşoară lucrările Simpozionului de Patrologie. Ne bucurăm de prezenţa unor specialişti în studiul Sfinţilor Părinţi de la noi din ţară, dar mai ales din străinătate. Este un prilej de bucurie, fiindcă pe parcursul lucrărilor, conferenţiarii intră în comuniune, se văd, se revăd şi acesta este, până la urmă, rostul simpozionului”, a spus PS Părinte Nicodim. La rândul său, pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, cadru didactic la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, şi-a exprimat bucuria participării şi a afirmat importanţa acestui simpozion. „Nu pot să spun decât că sunt bucuros de această iniţiativă a Preasfinţitului Episcop Nicodim, de a aduna aici la Severin patrologi nu numai din ţară, ci şi din străinătate, de acest simpozion în care se dezbat teme importante în teologia patristică şi de viaţa Bisericii”, a conchis pr. prof. Pătuleanu.

Între conferenţiari s-au numărat nume sonore ale cercetării patristice din ţară şi străinătate. Între aceştia s-au numărat: pr. prof. Grace Yudin, pr. prof. dr. Pablo Argarate de la Universitatea din Graz-Austria, pr. conf. dr. Lucian D. Colda, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, pr. prof. dr. Alexandru Iorga, pr. prof. univ. dr. Ioan Caraza, de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, lect. univ. dr. Ioan Croitoru, de la Facultatea de Teologie din Târgovişte, prof. dr. Theresa Hainthaler de la Facultatea de Teologie din Frankfurt, prof. dr. Martin Tamke de la Göttingen-Germania, prof. dr. Cătălin-Ştefan Popa de la Gottingen-Germania etc. O prezenţă aparte la eveniment a fost Prea­sfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.

Prin lucrările simpozionului se doreşte revigorarea trăirii creştinismului autentic, în lumina operei didactice a Sfinţilor Părinţi şi Scriitori ai Bisericii noastre. Toate comunicările vor fi publicate ulterior într-un volum de specialitate, editat de Episcopia Severinului şi Strehaiei, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.