Simpozionul Internațional de Știință, Teologie și Artă, la Alba Iulia

Data: 09 Mai 2019

La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, s-a derulat, marți, 7 mai, cea de-a doua parte a lucrărilor Simpozionului Inter­național de Știință, Teologie și Artă (ISSTA), ediția a XVIII-a. În paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Fa­cultății, a fost oficiată slujba Parastasului pentru cei trecuți la Domnul, care, de-a lungul timpului, cu prilejul Simpozionului Interna­țional, au primit titlul academic de „Doctor Honoris Causa”. 

În cadrul a patru paneluri s-au desfășurat, apoi, noi sesiuni de comunicări și dezbateri. Cele patru secțiuni s-au desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă (în Aula „Dumitru Stăniloae”, Aula „Sfântul Simion Ștefan” și Amfiteatrul „Augustin Bena”) și la Muzeul icoanei și al cărții vechi din Alba Iulia, Museikon. În cuprinsul acestor ateliere științifice, participanții au evi­dențiat, prin intermediul studiilor realizate, importanța culturii, a spiritualității rurale și a patrimoniului din mediul tradi­țional românesc. În Aula „Dumitru Stăniloae”, a avut loc un recital de pian, moment artistic ce a marcat încheierea lucrărilor acestei ediții a Simpozionului Internațional. 

În a doua parte a zilei, corpul profesoral al Facultății de Teologie și invitații acestei manifestări academice au vizitat două localități de pe Valea Se­beșului, unde se află vâltoarea, piua și Muzeul Satului din comuna Șugag și Muzeul tra­dițional din localitatea Laz, care adăpostește icoane vechi ale familiei Poenaru, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.