Simpozionul „Pentru România Mare, curaj și devoțiune la feminin”

Un articol de: Ziarul Lumina - 24 Septembrie 2018

La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a avut loc sâmbătă, 22 septembrie, Simpozionul național „Pentru România Mare, curaj și devoțiune la feminin”, organizat de către Societatea Femeilor Ortodoxe din România, filiala Alba.

La manifestare au participat reprezentantele asociațiilor femeilor ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Române, alături de reprezentante din Republica Moldova. Evenimentul a început cu o slujbă de Te-Deum, oficiată în Capela „Sfinții Trei Ierarhi” a Facultății, după care a urmat deschiderea oficială a Simpozionului, în Aula „Dumitru Stăniloae” a facultății.

Cu acest prilej, Înaltprea­sfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a vorbit despre exemplul de jertfelnicie și dăruire al femeilor în contextul înfăptuirii Marii Uniri: „Femeile române din Transilvania le-au picurat în suflete copiilor lor iubirea faţă de glia străbună, opunându-se, totodată, asupririi nedrepte. În vara anului 1916, când trupele române trecură Carpaţii, aceste românce au primit armatele liberatoare în haină de sărbătoare şi cu flori. Multe dintre ele ajung, mai târziu, în închisorile stăpânirii duşmane, suportând umilinţe şi chinuri. Femeile române din Vechiul Regat au dat acelaşi exemplu de patriotism şi spirit de sacrificiu. Ele îşi trimiseră feciorii şi bărbaţii în lupta pentru dezrobirea fraţilor lor ardeleni şi pentru realizarea unităţii naţionale. Între toate aceste fiinţe devotate, la loc de frunte se află Regina Maria, pildă de curaj şi de încredere în destinul neamului. Acestor femei şi mame le datorăm recunoştinţa noastră”.

De asemenea, Maria Bolea, președinte al Societății Femeilor Ortodoxe din Eparhia Alba Iuliei, a mulțumit participantelor la Simpozion. Apoi au fost prezentate lucrările care au reliefat curajul, dăruirea și jertfelnicia femeilor societății românești, care au contribuit la realizarea României Mari. Între persoanele care au conferențiat s-au aflat Mirela Popa Andrei, istoric la Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, Cristina Păiușan Nuica, istoric la Muzeul Național de Istorie al României din București, și Ionela Simona Mircea, istoric la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Societatea Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei a fost înființată la 10 decembrie 2014. În statutul său de organizare și funcționare, această asociație creștină face efortul, pe lângă activitatea social-caritabilă, de a se implica în cadrul activităților culturale. Printre activitățile Societății Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei s-au aflat acțiunile social-filantropice, de ecologizare și de promovare a tradițiilor româ­nești, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.