Simptome timpurii ale cancerului de pancreas

Data: 12 Noiembrie 2021

O echipă de cercetători din Marea Britanie a identificat o serie de simptome timpurii ale cancerului de pancreas, dintre care două nu erau considerate specifice acestui diagnostic: senzația de sete și culoarea închisă a urinei, relatează publicația științifică Science Daily. Cercetătorii britanici susţin că, în cele mai multe cazuri, pacienții au anumite simptome cu aproximativ un an înainte de a fi diagnosticați cu această boală. 

Cancerul de pancreas are cea mai scăzută rată de supraviețuire a pacienților în raport cu celelalte tipuri de afecțiuni oncologice. Identificarea timpurie a primelor simptome și diagnosticarea în primele stadii de boală pot crește șansele de supraviețuire ale acestei categorii de pacienți. 

Studiul a fost realizat timp de 17 ani, pe un eșantion de peste 24 de mii de pacienți din Marea Britanie. Colorația gălbuie a pielii, sângerări stomacale sau intestinale, probleme la înghițire, diaree, indigestie, creștere în volum a zonei abdominale, greață, flatulență, arsuri la stomac, febră, oboseală, lipsa poftei de mâncare, mâncărimi ale pielii, dureri de spate, senzația de sete și culoarea închisă a urinei pot fi primele indicii ale cancerului de pancreas, deși ele pot avea și cauze de natură benignă. 

Cert este că, potrivit cercetătorilor britanici, multe dintre aceste simptome pot să apară la pacienții cu cancer de pancreas cu multe luni înainte de diagnosticare. Dacă ele persistă, cel mai indicată lucrul este o discuție cu medicul, pentru a stabili exact cauza lor. (I. M.)