Sinaxă duhovnicească la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi

Un articol de: Irina Ursachi - 03 Martie 2022

La Mănăstirea Sihăstria Râșcăi a avut loc joi, 3 martie 2022, sinaxa cu stareții, starețele și duhovnicii mănăstirilor și schiturilor din Arhi­episcopia Sucevei și Rădăuților. Întrunirea, care a avut ca scop revigorarea și întărirea vieții monahale, a fost prezidată de Înaltprea­sfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Evenimentul a început cu prezentarea referatului „Actualitatea Sfinților Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț în viața monahilor; importanța rugăciunii”, susținut de protos. Gherasim Soca de la Mănăstirea Putna.

A urmat proiecția filmului „Cuvinte duhov­nicești de la părinți români contemporani”, ce sintetizează cuvinte ziditoare ale marilor duhovnici ai țării noastre din ultimele decenii.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a amintit faptul că au început demersurile pentru demararea lucrărilor de construc­ție a unui schit la Vadu Negrilesei, în apropierea locului de nevoință pustnicească al părintelui arhimandrit Cleopa Ilie, ce va fi închinat părinților Cleopa și Paisie de la Mănăstirea Neamț.

În a doua parte au avut loc discuții pe teme duhovnicești și administrative, dintre care amintim demersurile necesare pentru obține­rea fondurilor destinate construirii sau restau­rării așezămin­telor monahale și anexelor, amenajarea spațiilor din mănăstiri și îmbună­tă­țirea stării acestora. Un punct important al dezbaterilor l-a constituit proiectul de sprijinire a refugiaților ucraineni.

La final, a avut loc premierea așezămintelor monahale declarate câștigătoare în cadrul concursului eparhial „Cel mai îngrijit cimitir”. Reprezentanții mănăstirilor Putna și Slatina, precum și ai Mănăstirii „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”-Rădăuți au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”.