Sinaxa duhovnicilor, stareților și starețelor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Un articol de: Arhim. Dosoftei Dijmărescu - 12 Martie 2021

Luni, 8 martie 2021, a avut loc în sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului eparhial Suceava sinaxa cu duhovnicii și cu stareții și starețele din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Tema sinaxei a fost „Duhovnicul în viața călugărului și a mănăstirii; duhovnicul din mănăstiri în fața provocărilor lumii contemporane”.

În deschiderea evenimentului, părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, exarh și stareț al Mănăstirii Putna, a citit un cuvânt oferit pentru această ocazie de arhim. Zaharia Zaharou, „Noi începuturi, noi milostiviri, noi cântări de mulțumită și iubire”. Acest text va fi publicat într-o carte ce urmează să apară la Editura Basilica, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În continuare, părintele arhimandrit Nectarie Clinici, exarh zonal și starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, a citit răspunsurile pe care duhovnicii le-au dat la întrebarea „Ce probleme mai speciale ați întâlnit la spovedit?” Înaltprea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a selectat câteva din problemele ridicate și acestea au fost discutate pe larg.

În analiza problemelor s-a făcut apel la experiența unor mari duhovnici, precum părinții Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Sofian Boghiu. S-a accentuat că în situațiile dificile este necesară o discuție pe îndelete între duhovnic și credincios, Înaltprea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic îndemnând ca deciziile care se iau pentru vindecarea duhovnicească a oamenilor să fie luate cu așezare duhovnicească, întrucât exagerările nu sunt bune. De asemenea, a fost subliniată dificultatea pastorației românilor care își împart timpul între țară și străinătate; în dialogul cu ei, duhovnicul trebuie să folosească cu discernământ medierea telefonică sau a internetului.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădău­ților, a vorbit despre etapele de vindecare a dependențelor, subliniind că din momentul cronicizării unei depen­dențe este nevoie de o conlucrare între spovedanie și tratament medical de specialitate. În acest context, Preasfinția Sa a propus înființarea de către arhiepiscopie a unui centru pentru tratarea dependențelor. Înalt­prea­sfințitul Părinte Calinic a cerut ca duhovnicii să aibă multă atenție, discernământ și căldură în spovedania și în sfătuirea adoles­cenților și a tinerilor.

În continuare, a mai luat cuvântul părintele protosinghel Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural, care a citit răspunsurile pe care părinții stareți și maicile starețe le-au dat la întrebarea „Ce probleme mai speciale ați întâlnit în viața de obște?”, precum și părintele protosinghel Paraschiv Dabija, vicar administrativ, care a prezentat probleme administrative care interesează și mănăstirile.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a îndemnat la citirea mai intensă a Sfintei Scripturi, mai ales a Noului Testament, și a propus ca în mănăstiri, în perioada Postului Mare, în timpul mesei, când, conform practicii monahale, se ci­tește cuvânt de folos, să se citească din Noul Testament, iar în celelalte posturi din cărți ale Sfin­ților Părinți. Mănăstirile au fost îndem­nate să asigure permanent un preot disponibil pentru credin­cioșii care solicită diferite servicii religioase sau sfătuire.

În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a binecuvântat pe toți cei prezenți pentru a se folosi duhovnicește de perioada care urmează, a Postului Mare, și a ci­tit rugăciunea de dezlegare.