Sinaxa în Arhiepiscopia Alba Iuliei

Data: 09 August 2013
La Mănăstirea „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din Alba Iulia a avut loc joi, 8 august, întâlnirea semestrială a stareţilor, stareţelor şi duhovnicilor de la mănăstirile Arhiepiscopiei Alba Iulia. Întâlnirea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreafinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.
 
A urmat o prelegere susţinută de IPS Arhiepiscop Irineu, apoi au fost discutate problemele duhovniceşti şi administrative. De asemenea, au fost discutate şi alte probleme de actualitate cu care se confruntă mediul monahal. Sinaxa a fost condusă de ierarh, însoţit de părintele Andrei Barbu, exarhul mănăstirilor din eparhia Alba Iuliei, la ea fiind prezenţi toţi stareţii, stareţele şi duhovnicii din toate mănăstirile şi schiturile arhiepiscopiei. 
 
„Această consfătuire cu stareţii, stareţele şi părinţii duhovnici, se organizează o data pe an, conform hotărârii Sfântului Sinod din şedinţa de lucru din 5-6 iulie 2005, pentru analizarea problemelor specifice, schimbul de experienţe duhovniceşti şi adoptarea de măsuri adecvate, în scopul îmbunătăţirii şi vieţii monahale. Se ştie că monahismul a avut întotdeauna un rol important în viaţa Bisericii şi a fost considerat pe bună dreptate un autentic bastion al ortodoxiei, un loc de referinţă în ceea ce priveşte fidelitatea faţă de duhul şi credinţa părinţilor noştri“, a precizat părintele Andrei Barbu, exarhul mănăstirilor din eparhia Alba Iuliei. (Pr. Florin Croitoru)