Sinaxă monahală în Episcopia Hușilor

Data: 26 Septembrie 2024

Marți, 24 septembrie 2024, după oficierea Sfintei Liturghii, în biserica Mănăstirii Moreni, stareții, starețele și duhovnicii așezămintelor monahale din Episcopia Hușilor s-au întâlnit în Sinaxa monahală anuală.

Întâlnirea a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și a avut ca temă „Comuniunea în viața monahală - izvor de putere și pregustare a Împărăției lui Dumnezeu”.

În deschiderea evenimentului, ierarhul Huși­lor a vorbit despre libertatea interioară a monahilor și despre capacitatea de a păstra unitatea minții. 

De asemenea, Preasfinția Sa i-a mulțumit părintelui arhimandrit Nicodim Petre, starețul Mănăstirii Bucium, și consilierul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhi­episcopiei Iașilor, pentru deschiderea cu care a răspuns invitației de a participa la Sinaxa monahală din Episcopia Hușilor.

A urmat apoi conferința intitulată „Comuniunea în viața monahală - izvor de putere și pre­gustare a Împărăției lui Dumnezeu”, susți­nută de părintele arhimandrit Nicodim Petre, starețul Mănăstirii Bucium.

Partea a doua a întâlnirii a fost rezervată întrebărilor și răspunsurilor, pe marginea temei abordate, precum și dezbaterilor pe marginea problemelor cu caracter administrativ, liturgic și duhovnicesc, din cadrul așezămintelor monahale din Episcopia Hușilor.

Fiecare participant a primit în dar volumele: „Conștiința creștină în modernitate. Chipuri și fapte, Biserica în comunism. Modele și mărturii și  Monahismul ortodox românesc și modernitatea. De la Regulamentele Organice la Decretul 410”, autor George Enache, Editura Eikon.