Sinaxă preoțească și instalare de protoiereu la Sascut

Un articol de: Silviu Dascălu - 05 Octombrie 2022

Marți, 4 octombrie, la Biserica „Sfântul Nicolae și Sfinții Români” Sascut-Sat, județul Bacău, a avut loc Sinaxa preoților din acest protopopiat, cu prilejul instalării noului protopop, în persoana preotului Alexandru Grigoraș.

Ziua a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de preoți sub protia Preasfințitului Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, dar și cu participarea tuturor preoților din Protoieria Sascut care s-au împărtășit la momentul cuvenit, iar mai apoi, a fost săvârșit un Trisaghion pentru preoții din protopopiat care au trecut la Domnul.

La finalul Sfintei Liturghii, în cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Ioan Casian a vorbit despre bucuria comuniunii în rugăciune și întâlnirea cu Dumnezeu în Liturghie:

„Vorbim despre prezența lui Dumnezeu în mijlocul nostru, iar drumul nostru ca și slujitori al lui Dumnezeu, ca membri ai Bisericii, pentru că slujitorii sunt o parte din vocațiile Bisericii noastre creștine; cei botezați, la fel, au această responsabilitate de a da mărturie credinței creștine. Or, noi, de fiecare dată când ne găsim în biserică, ne găsim de fapt în prezența lui Dumnezeu”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhi­episcopul Romanului și Bacăului, a oficiat slujba de hirotesie și instalare a noului protoiereu al Protoieriei Sascut, la acest moment de bucurie fiind prezenți și părinții consilieri eparhiali, protopopi, stareți și starețe și mulțime de enoriași.

Chiriarhul locului a apreciat activitatea fostului protopop, preotul Vasile Abageru, lăudând bunul mers al acestei instituții de pe meleagurile sascutene.

Noul protopop a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru încrederea acordată prin numirea în această funcție, dar și tuturor celor care l-au susținut de-a lungul timpului.