Sinaxa preoților din Protopopiatul Onești

Un articol de: Silviu Dascălu - 14 Ianuarie 2022

Preoții din Protopopiatul Onești s-au întâlnit joi, 13 ianuarie, în cadrul celei de-a 22-a sinaxe la sediul protoieriei. Evenimentul a debutat cu slujba Sfintei Liturghii săvârșite de Înaltprea­sfin­țitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Capela „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul” din cadrul protoieriei.

Evenimentul a constituit un prinos de mulțumire pentru binecuvântarea ce a fost asupra clerului și credincioșilor Protopopiatului Onești în anul ce a trecut, precum și debutul duhovnicesc al noului an calendaristic.

În cadrul evenimentului a fost evidențiată importanța rugăciunii prin raportarea la decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a declarat anul 2022 ca „An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „An comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

De asemenea, în cadrul sinaxei au fost punctate o serie de activități pastoral-misionare, social-filantropice și culturale, care vor îmbogăți agenda duhovnicească a acestui an:

  1. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va continua să fie săvârșită zilnic în capela Protopopiatului Onești.
  2. Sărbătoarea Sfântului Cuvios Simeon Noul Teolog va fi marcată în Biserica Parohiei „Buna Vestire”-Mănăstirea Cașin II, singura închinată marelui isihast, în perioada 11-12 martie 2022, precum și prin organizarea unui simpozion interna­țional în luna septembrie, ce se va fi­naliza cu tipărirea unui volum oma­gial în cinstea Sfântului Simeon Noul Teolog.
  3. Continuarea și dezvoltarea celor două programe social-filantropice: „Masa Bucuriei” și „Prânzul Ștefa­nian”, ca expresie a rugăciunii și a iubirii aproapelui.

În cuvântul de învățătură, Înalt­preasfințitul Părinte Ioachim a surprins importanța comuniunii și cuminecării euharistice, ca legătură indisolubilă între arhiereu, preoți și credincioși. De asemenea, a eviden­țiat puterea rugăciunii, ce trezește în ființa tuturor starea de simțire a lui Dumnezeu, care întă­rește respi­rația sufletului și ajută la descoperirea luminii celei dum­nezeiești.

A 22-a Sinaxă a preoților Protopopiatului Onești a transpus cuvântul în faptă prin darul pe care Înaltprea­sfințitul Părinte Ioachim, prin intermediul Asociației Patmos a Protopopiatului Onești, l-a oferit Spitalului Municipal „Sfântul Ierarh Dr. Luca”-Onești, un aparat de tip Blender aer-oxigen destinat Secției de neonatologie, în valoare de 11.200 de lei.

La final, părintele protopop Ioan Bârgăoanu a mulțumit Înaltprea­sfinției Sale pentru binecuvântarea și purtarea sa de grijă, accentuând importanța unității sacerdotale și a transpunerii în faptă a „Tainei Fratelui” prin intermediul celor două proiecte sociale ale Protopopiatului Onești: „Masa Bucuriei” și „Prânzul Ștefanian”.