Sinod Mitropolitan la Limours, Franța

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 17 Martie 2023

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale s-a întrunit în zilele de 14 și 15 martie în ședință de lucru. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, și s-a desfășurat la Reședința mitropolitană din Limours, Franța, se arată pe obispadoortodoxo.es.

Ordinea de zi a cuprins probleme cu caracter pastoral-misionar privind dinamizarea vieții liturgice, pastoral-misionare și filantropice în cuprinsul celor trei eparhii ale mitropoliei (Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale; Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei). Totodată, au fost prezentate machetele aprobate ale noilor distincții mitropolitane, care vor fi oferite pentru recunoaș­terea strădaniilor și rezultatelor activităților clericilor, monahilor și mirenilor din cuprinsul acestei mitropolii: Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni”; Ordinul „Sfântul Ioan Casian”; Ordinul „Sfânta Genoveva”; Ordinul „Doamna Maria Brâncoveanu”, se arată pe site-ul amintit.

A fost aprobată și cererea de înființare a două mănăstiri, una de monahi, pe insula Iona de pe coasta de vest a Scoției, ce va avea hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Toți Sfinții din Insula Iona”, și o alta de călugărițe, pe insula Mull, tot din Scoția, ce va avea hramul „Toți Sfinții Celți”.

De asemenea, ierarhii au analizat solicitarea privind organizarea la Roma a unor cursuri de obținere a gradelor profesionale în preoție, discutând și aspecte referitoare la inițierea din toamna acestui an a programului de studii masterale „Pastorație și viață liturgică” în cadrul Extensiei de la Roma a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, se arată pe același site.

În ultima zi a întrunirii, miercuri, ierarhii prezenți au participat la Liturghia Darurilor înainte sfințite, marcând și sărbătorirea a 25 de ani de la hirotonia și întronizarea Înalt­preasfințitului Părinte Iosif ca Arhiepiscop al Europei Occidentale, în data de 15 martie 1998 la Paris.