Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului şi Sălajului

Un articol de: Arhid. Ionică Torcoș - 21 Decembrie 2020

La Centrul eparhial al Episcopiei Sălajului a avut loc joi, 17 decembrie, a doua întâlnire din acest an a ierarhilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Sub președinția Înaltpreasfin­țitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramu­reșului și Sălajului, membrii Sinodului mitropolitan au evaluat viaţa bisericească și activitățile misionare desfășurate pe cuprinsul mitropoliei și au discutat unele probleme de ordin administrativ-bisericesc, patrimonial sau disciplinar. Printre subiectele aflate pe ordinea de zi s-a discutat și despre viitorul parohiilor mici de la sate și despre școlile teologice.

„Întâi de toate s-a discutat despre doi părinți protosingheli, care merită să fie ridicați la rangul de arhimandrit, apoi, propunerile vor fi înaintate Sfântului Sinod. A fost prezentat regulamentul cimitirelor, deja aprobat de către Sfântul Sinod. O altă problemă ce ne-a preocupat a fost cea legată de șco­lile teologice, de stu­denții noștri teologi, de modalitatea prin care pot ei trece dintr-o eparhie într-alta. Ne-a preocupat și viitorul parohiilor mici și modeste, care momentan foarte greu pot fi repartizate unui tânăr sau altuia; rămânând ca alte lucruri care vor mai interveni să le discutăm la următorul Sinod mitropolitan”, a spus, la final, Înalt­prea­sfințitul Părinte Mitropolit Andrei.

Sinodul mitropolitan se reunește de mai multe ori pe parcursul unui an, prilej cu care sunt discutate probleme privind intensificarea misiunii pastorale în comunitate și ches­tiuni de ordin administrativ. Mitropolia Clujului, Maramureșului şi Sălajului are în componenţă trei eparhii: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Episcopia Maramureșului și Sătmarului și Episcopia Sălajului. Membrii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului sunt: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Prea­sfințitul Părinte Benedict Bistri­țeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.