Slujbă arhierească şi concert de colinde la Craiova
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie miercuri, 12 decembrie, în parohia cu hramul „Sfântul Spiridon”, din Protoieria Craiova Nord, orașul Craiova. În cea de-a doua parte a zilei, Paraclisul Mitropolitan „Maica Precista”–Dudu din Bănie a găzduit tradiţionalul concert de colinde, prezentat de studenţii Facultăţii de Teologie.
Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din Craiova a îmbrăcat veşmânt de praznic miercuri, 12 decembrie, cu prilejul cinstirii sfântului ocrotitor. Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei euharistice, Înaltpreasfinția Sa a săvârşit hirotonia întru diacon a tânărului Nicolae Dană, absolvent al Facultății de Teologie, pe seama Parohiei Palilula, din Protopopiatul Craiova Nord, judeţul Dolj.
„Arhiereul Mântuitorului Hristos”
În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfinția Sa a vorbit mai întâi despre demnitatea arhierească a Mântuitorului Hristos. Fiul lui Dumnezeu întrupat este Păstorul cel Bun, care a venit și să caute pe cel pierdut. În dragostea sa jertfelnică, Hristos ne cuprinde pe toți. Această arhierie Hristos a dat-o și oamenilor pentru mântuirea tuturor celor care cred în El. Cu alte cuvinte, „arhiereul nu este pentru sine, ci este pentru poporul lui Dumnezeu, iar poporul lui Dumnezeu se roagă împreună cu arhiereul, cu preoții și diaconii și formează toți Trupul Tainic al Domnului, în care suntem fiecare mădulare în parte, având lucrarea noastră, dar în același timp și comunicarea dintre noi”.
În continuare, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre darurile pe care fiecare om le primește de la naștere, pentru a fi de folos Bisericii și semenilor lui. În esență, sfinții sunt doar cei care au înmulțit aceste daruri. Un model pentru noi rămâne și Sfântul Spiridon, arhiereu în ținutul Trimitundei, pe care Biserica l-a apreciat cu apelativul de mare făcător de minuni. „Sfântul Ierarh Spiridon s-a arătat un vrednic ierarh al Bisericii, arhiereu al Mântuitorului Iisus Hristos, păstor al Bisericii, învățător, sârguincios întru toate, apărător al celor săraci, al celor nedreptățiți, rugător neîncetat și curat sufletește, mai curat decât lumina soarelui. Pentru aceasta s-a învrednicit din partea lui Dumnezeu de acest dar al facerii de minuni”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Îndemnul de final al IPS Irineu a fost acela de a căuta să trăim cum se cuvine bucuria Postului Nașterii Domnului și să ne îngrijim pentru ca sărbătoarea cea mare să ne găsească în curăție și împăcați cu cei din jurul nostru: „Suntem în Postul Crăciunului și ne mai despart câteva zile de această mare sărbătoare. Mai avem încă timp să ne spovedim, să ne împărtășim și să ne pregătim pentru sfânta venire a Mântuitorului Iisus Hristos pe lume în ieslea din Betleem. Doamne, ajută tuturor!”
Concert de colinde la Paraclisul Mitropolitan „Madona Dudu”
În aceeaşi zi, IPS Părinte Mitropolit Irineu a fost prezent în mijlocul profesorilor, studenţilor şi al credincioşilor de la Paraclisul „Maica Precista”-Dudu din Craiova. Aici a fost susţinut tradiţionalul concert de colinde, în interpretarea studenţilor teologi, conduşi de pr. lect. Adrian Maziliţa şi de asist. Victor Şapcă. Cu acest binecuvântat prilej, au performat, în calitate de invitaţi, copiii din Grupul „Glasuri cristaline”, coordonaţi de prof. Iuliana Manda, cadru didactic la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu” din Craiova, alături de compozitorul Cristian Alivej.
În deschiderea evenimentului a luat cuvântul pr. conf. Adrian Ivan, prodecanul Facultăţii de Teologie din Craiova, care a vorbit despre importanţa pregătirii pe care Biserica o face pentru primirea marelui praznic al Naşterii Domnului în cântec şi colind. Din repertoriu, prezentat spre audiţie, au făcut parte colinde psaltice şi corale, după cum urmează: „Tu eşti Lumina cea adevărată”, „Sus la poarta Raiului” - colind tradiţional din judeţul Dolj, „Stea luminătoare” – colind tradiţional din judeţul Gorj, „Noi în seara de Crăciun”, „Legănelul lui Hristos”, „Dimineaţa lui Crăciun”, „Domnuleţ şi Domn din cer”, „Moş Crăciun”, „În seara de Moş Ajun” şi orologiul coral „Naşterea Domnului”, în şapte tablouri, compus de Radu Antofie.
La finalul concertului, IPS Părinte Mitropolit Irineu a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare, amintind că „Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos este cel mai mare eveniment din istoria mântuirii. Fiul lui Dumnezeu Se pogoară pe pământ, ia trup de om şi prin smerita Sa coborâre, pe om îl înalţă pe scara mântuirii spre Dumnezeu”.
Programul de colind al Grupului Psaltic
Programul colindelor va continua săptămâna aceasta în Cetatea Băniei prin câteva reprezentări susţinute de Grupul Psaltic al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Astfel, vineri, 14 decembrie, psalţii craioveni sunt aşteptaţi în Biserica «Sfântul Ierarh Calinic» din cartierul craiovean Valea Roşie”, duminică, 16 decembrie, vor cânta la Catedrala Mitropolitană, iar miercuri, 19 decembrie, vor concerta în Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Segarcea, judeţul Dolj.