Slujbă de pomenire în memoria reginei Ana, la Săvârșin

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 01 August 2018

La împlinirea a doi ani de la trecerea la cele veșnice a reginei Ana, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, au săvârșit o slujbă de pomenire pentru soția regelui Mihai I al României, în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Săvârșin, Protopopiatul Lipova, județul Arad.

Slujba de pomenire a fost oficiată în pre­zența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, și a Principelui Radu. La slujbă au participat și domnul Tiberiu Dekany, copre­ședintele Societății „Amicii Regelui Mihai”, domnul Mircea Bobora, președintele Consiliului Ju­dețean Hunedoara, domnul Ioan Vodicean, primarul localității Să­vârșin, și alte zeci de persoane.

Preasfințitul Părinte Emilian, în cuvântul adresat celor prezenți, a vorbit despre bunele relații și conlucrarea exemplară între Primăria și Parohia Săvârșin pentru organizarea evenimentelor legate de Familia Regală, prin Castelul de la Săvârșin.  Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a evocat prin cuvinte alese personalitatea Majes­tății Sale Regina Ana a României, exemplul său de dăruire, mai ales în cel de-al Doilea Război Mondial, legăturile avute cu Aradul prin reședința de la Săvârșin, precum și vizitele efectuate în cadrul eparhiei arădene, mai ales în preajma marilor sărbători creș­tine.  Regina Ana a încetat din viață în ziua de 1 august 2016, în Elveția, la vârsta de 92 de ani. Trupul neînsufleţit a fost adus în ţară în data de 9 august 2016, pe aeroportul Otopeni, iar apoi dus la Castelul Peleş (9 august 2016) şi la Palatul Regal din Capitală (11 august 2016).

Slujba de înmormântare a reginei Ana a avut loc pe 13 august 2016, în faţa noii catedrale de la Curtea de Argeş. Principesa Ana de Bourbon s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris. A fost fiica principelui René de Bourbon și a principesei Margareta a Danemarcei. Principesa Ana a copilărit în Franța.  Începând cu anul 1939, după izbucnirea războiului, și-a urmat familia în Spania și în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o școală de artă, la New York. În paralel, pentru a-și putea câștiga existența, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s.  În 1943, Principesa Ana s-a înrolat ca voluntar în armata franceză. A fost, împreună cu regimentul ei, în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania, până la sfârșitul ostilităților. A primit „Crucea de Război” a Franței. Principesa Ana l-a cunoscut pe regele Mihai I al României la Londra. După doar o săptămână, regele i-a cerut mâna. S-au căsătorit la 10 iunie 1948 la Atena.