Slujbă de pomenire la 100 de ani de la catastrofa minieră de la Anina

Un articol de: Pr. Alin-Remus Muntean,   Pr. Horia Mailat - 12 Iunie 2020

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la catastrofa minieră din 1920, la monumentele cimitirelor din Sigismund și Celnic, județul Caraș-Severin, a avut loc, sâmbătă, 6 iunie, o slujbă de pomenire a celor 217 mineri, morți în accidentul minier de la acea vreme. Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți, format din părintele protopop Gheorghe Șuveți și slujitorii parohiilor ortodoxe din localitate. O slujbă de pomenire a fost oficiată și de preotul romano-catolic din Anina, Martin Jäger. 

Părintele protopop Gheorghe Șuveți a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi a subliniat importanţa zilei de pomenire a celor adormiţi, în ajunul Rusaliilor. 

La slujbă au mai luat parte Gheorghe Românu și Dorinel Ungureanu, primarul și viceprimarul ora­șului Anina; Erwin Țigla, preșe­dintele Forumului Democrat German din Reșița; Cristian Paul Chioncel, prorectorul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița; Cornel Boboescu și Alexander Hirschvogel, directorii Liceului „Mathias Hammer” din oraș, alături de credincioși și locuitori.

Tot în această zi a fost sfințită și noua capelă mortuară, ridicată în cimitirul din Sigismund. La eveniment au mai participat și Formația de Pompieri Voluntari ai orașului Anina, condusă de Cristian-Liviu Mosoroceanu, şi fanfara localității, care au intonat Imnul Național, Imnul minerilor, dar și alte cântări specifice momentului comemorativ.

La sfârșitul evenimentului, într-un cadru solemn, a avut loc depunere de coroane la monumentele celor două cimitire.