Slujbă de Te Deum la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, la începutul Anului bisericesc
Ieri, 1 septembrie 2015, Biserica Ortodoxă a sărbătorit începutul Anului bisericesc. La Catedrala Mitropolitană din Iaşi, după oficierea Sfintei Liturghii, a fost oficiată o slujbă de Te Deum, în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate în anul care s-a încheiat, dar şi pentru a cere binecuvântarea lui Dumnezeu pentru noul An bisericesc.
La finalul slujbei de Te Deum, cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele protosinghel Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Tineret şi misiune în universităţi din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză al Arhiepiscopiei Iaşilor: "Ziua de 1 septembrie marchează începutul Anului bisericesc, a Indictionului. Şi în perioada Vechiului Testament, iudeii sărbătoreau 1 septembrie ca începutul Anului Nou, pentru că îşi aduceau aminte că în luna septembrie s-au retras apele în vremea lui Noe, iar acesta a putut să poposească la ţărm, fiind un nou început pentru omenire. Un alt motiv pentru stabilirea datei de 1 septembrie e şi episodul coborârii lui Moise de pe Muntele Sinai cu Tablele Legii, acestea devenind lege pentru poporul ales; şi atunci a fost un nou început. În luna septembrie a început construirea Cortului legii şi tot în septembrie a fost sfinţit Templul lui Solomon. După Tradiţie, în luna septembrie, Mântuitorul Hristos îşi începe activitatea misionară, de mântuire a umanităţii. Întotdeauna, la sărbătorirea zilei de naştere, la începutul anului calendaristic sau a celui bisericesc, credinciosul îşi face o evaluare a vieţii sale şi se gândeşte la ceea ce va face în perioada ce urmează. Timpul este un dar de la Dumnezeu ce trebuie înveşnicit de om în vederea obţinerii mântuirii. Timpul a fost sfinţit - numeroşi sfinţi ce au umplut calendarul au trăit în acest timp şi Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos, a Doua Persoană a Sfintei Treimi, a intrat în timp şi i-a dat o nouă semnificaţie".
Începutul Anului bisericesc a fost instituit de către Sfinţii Părinţi la Sinodul I de la Niceea. Anul bisericesc ortodox se împarte în trei mari perioade: Perioada Triodului (perioada prepascală), Perioada Penticostarului (perioada pascală) şi Perioada Octoihului (perioada postpascală).