Slujbă de Te Deum şi atelier de creaţie în cinstea Unirii Principatelor, în Parohia Stânca Roznovanu

Un articol de: Tudorel Rusu - 26 Ianuarie 2016

În Duminica a XXXI-a după Rusalii, care a căzut în acest an pe 24 ianuarie - ziua Unirii Mici, în Parohia Stânca Roznovanu din Protopopiatul 1 Iaşi, s-a oficiat după Sfânta Liturghie o slujbă de Te Deum, precum şi un atelier de creaţie pentru copii.

Cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la Mica Unire, după Sfânta Liturghie, enoriaşii Parohiei Stânca Roznovanu au participat cu bucurie la slujba de Te Deum oficiată la Capela „Sfânta Parascheva“. În cuvântul de învăţătură, pr. paroh Adrian Miron a subliniat că, odată cu realizarea unirii din data de 24 ianuarie 1859, s-au făcut primii paşi spre statul român modern. De asemenea, s-a amintit de  Alexandru Ioan Cuza,  primul domnitor ales prin vot unanim atât în Ţara Românească, cât şi în Moldova, considerat un înfăptuitor al unirii.

La orele după-amiezii, copii parohiei, însoţiţi de doamna preoteasă Roxana Miron şi de pr. Adrian Miron, au desfăşurat diferite activităţi dedicate acestei sărbători naţionale, în Centrul social al parohiei, înfiinţat prin proiectul „Alege şcoala“. Micuţii au trecut cu paşi mărunţi prin evenimentele premergătoare unirii şi au înţeles de ce este importantă această sărbătoare naţională pentru toţi românii.  Şi-au amintit de Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor ales în Moldova şi Valahia, de  Moş Ion Roată „ţăranul cu gâdilici la limbă“, dar mai ales de povestea acestuia şi înţelepciunea de care a dat dovadă. Ca să păstreze vie în suflete această mărturie istorică, copiii au participat şi la un atelier de creaţie artistică, prin care şi-au amintit de costumele populare, şi, mai mult decât atât, s-au transpus fiecare în cadrul unirii de la Iaşi.

„Sperăm ca aceste evenimente dedicate sărbătorilor naţionale sa aibă continuitate şi să rodească în sufletele enoriaşilor, atât a celor mari, cât şi a celor mici. Alături de doamna preoteasă dorim să cultivăm în educaţia copiilor parohiei grija de ţară, de neam şi sperăm ca generaţiile viitoare să păstreze valorile culturale, tradiţionale aşa cum au făcut-o şi strămoşii noştri“, ne-a declarat părintele paroh Adrian Miron.