Slujba Paraclisului Maicii Domnului la Huedin și Baia Mare
Postul Adormirii Maicii Domnului începe la 1 august și se încheie în ajunul sărbătorii din 15 august. În această perioadă, în locașele de cult se săvârșesc slujbe ale Paraclisului Maicii Domnului.
Serile închinate Maicii Domnului din acest post au început la Huedin, unde Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit slujba Paraclisului Maicii Domnului, în mijlocul comunităţii bisericii cu hramul „Sfânta Treime”. Din sobor au făcut parte: arhid. Claudiu Grama, consilier în cadrul Eparhiei, protopopul de Huedin, Dan Ionuţ Lupuţan, parohul Tudor Petrovici şi părintele Ioan Tonca. Răspunsurile au fost date de corul bisericii. La finalul slujbei, parohul Tudor Petrovici a primit rangul de sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pentru amplele lucrările ce s-au efectuat la casa parohială, dar mai ales pentru implicarea în activităţile cu tinerii, din cadrul Centrului Catehetic „Protopop Aurel Munteanu”. Părintele Tonca Ioan a primit din partea IPS Mitropolit Andrei o diplomă de „aleasă cinstire”, la împlinirea a patruzeci de ani de slujire în Huedin şi patruzeci şi şase de ani de preoţie.
Părintele Mitropolit Andrei le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre importanţa postului, mai ales a postului de fapte rele, apoi a vorbit despre temeiurile de cinstire ale Maicii Domnului. Fiecare credincios a fost miruit şi a primit o iconiţă cu Maica Domnului, iar copiii au primit şi o carte de rugăciuni. Seara s-a încheiat cu binecuvântarea lucrărilor ce s-au săvârşit la casa parohială, prin săvârşirea slujbei Sfeştaniei, conform Protopopiatului Huedin.
Slujba Paraclisului la Catedrala din Baia Mare
Marţi, 1 august, Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Slujba Paraclisului Maicii Domnului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Soborul a fost format din preoţii slujitori ai Catedralei, în frunte cu arhim. Casian Filip, eclesiarhul sfântului locaş, iar la strană au fost cântăreţii acestei biserici. După ce PS Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre necesitatea înmulţirii rugăciunii şi a postirii pentru a mulţumi Maicii Domnului, a adresat câteva sfaturi de folos duhovnicesc credincioşilor: „Modelul suprem al Maicii Domnului astăzi este cel mai necesar în societatea şi lumea în care trăim. Pentru că trăim într-o lume care relativizează valorile, se desacralizează sau se secularizează, îndepărtându-se de Dumnezeu, respingând lucrarea lui Dumnezeu în viaţa oamenilor, a familiei, a comunităţilor şi a societăţii. Omul de azi a ales să meargă pe această cale, care este una îngrijorătoare, dacă nu înspăimântătoare. Fără Dumnezeu nu putem face nimic, iar modelul lucrării în parteneriat cu Dumnezeu ni l-a arătat Maica Domnului în chip desăvârşit”. Adresându-se credincioşilor, ca membri ai familiei creştine, PS Episcop Iustin le-a spus acestora că Maica Domnului este, în acelaşi timp, şi ocrotitoarea familiei: „Fără Dumnezeu familia creştină este în derivă. Fără Dumnezeu societatea omenească este în derivă. Avem, însă, de la Dumnezeu pe Maica Domnului, ocrotitoare. Şi pilda şi modelul ei, pentru noi, este o icoană”, iar „slujba Paraclisului este mult folositoare şi are cereri pentru toate nevoile şi necazurile noastre, dar şi rugăciuni de recunoştinţă, de multă evlavie şi credinţă faţă de Maica Domnului”, conform Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
De asemenea, PS Episcop Iustin a transmis, la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului un îndemn la rugăciune: „Cunoscând evlavia credincioșilor Bisericii noastre Ortodoxe față de Maica Domnului, dar și râvna sfântă a Părinților slujitori ai sfintelor altare, precum și a monahilor mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, îndemnăm ca în toate cele 14 zile ale Postului Adormirii, la ceas de seară, să fie săvârșită slujba Paraclisului Maicii Domnului. De asemenea, îndemnăm preoții să pregătească credincioșii și, mai ales tinerii, în vederea pelerinajului care se face conform tradiției la sfintele noastre mănăstiri, pentru a încununa postul și rugăciunea cu darurile și binecuvântările primite de la Maica Domnului, ca răspuns la dragostea, evlavia și cinstirea pe care i-o aducem ca fii adevărați ai iubirii Sale de mamă. Rugăm pe Maica Domnului să ne dăruiască mult spor și ajutor sfânt în lucrarea noastră duhovnicească spre a culege rod bogat”.