Slujbe arhiereşti în prima zi a Anului Nou

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 05 Ianuarie 2016

În prima zi a anului 2016, închinată praznicului Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului şi sărbătorii Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, creştinii ortodocşi din arhiepiscopiile şi episcopiile Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, împreună cu păstorii lor duhovniceşti, s-au adunat în comuniune de rugăciune.

În Arhiepiscopia Bucureştilor, la Parohia „Sfân­tul Vasile” din Ploieşti, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată, cu ocazia hramului, de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori, din care a făcut parte şi pr. Mihăiţă Stroe, protoiereul Protopopiatului Ploieşti Sud. La final, Preasfinţia Sa a oficiat o slujbă de Te Deum. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre praznicul Tăierii-împrejur a Domnului şi a evocat personalitatea marcantă a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. PS Episcop Ieronim Sinaitul a transmis tuturor celor prezenţi binecuvântarea Preafericitului Părinte ­Patriarh Daniel.

În prima zi a anului, la Catedrala Arhiepiscopală din Târ­goviște, Înaltpreasfințitul Pă­rinte Mitropolit onorific Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, împreună cu preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum pentru noul an civil 2016, în prezența a numeroși credincioși. Înalt­preasfinția Sa a aprofundat în cuvântul de învăţătură sem­ni­ficația spirituală a praznicului împără­tesc al Tăierii-împrejur a Domnului Hristos, ca prefigurare a Tainei Sfântului Botez, și a evocat chipul luminos al Sfântului Vasile cel Mare. De asemenea, constăn­ţenii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie şi la slujba de Te Deum, oficiate la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de Înaltprea­sfinţitul Părinte Teodosie, Arhi­episcopul Tomisului. „Ziua cea dintâi a anului de fiecare dată ne emoţionează. Ea este unită cu cele două sărbători: punerea numelui Pruncului Iisus şi Tăierea-împrejur a Sa, care era prevestirea Botezului. Acest nume este cel care ne străjuieşte tot anul”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

La început de an nou, Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Curtea de Argeș şi-a serbat hramul. Cu acest prilej, Înalt­preasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Arge­şu­lui şi Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie. „Dumnezeu ne binecuvântează să intrăm în noul an. Avem chemarea să împlinim cu sfințenie lucrarea pe care ne-o încredințează Sfânta Treime. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să dea putere argeșe­nilor și muscelenilor, precum și tuturor creștinilor și întregului neam omenesc, să facă din anul Domnului 2016 un an al bucuriei şi al păcii”, a spus Înalt­preasfinţia Sa.

Numeroşi buzoieni au sărbă­to­rit trecerea dintre ani şi prima zi a anului 2016 la Catedrala Arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău. „La miezul nop­ţii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a săvârşit Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos şi a citit rugăciuni specifice acestui moment din anul civil. Vineri, 1 ianuarie, ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare şi o slujbă de Te Deum. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala ortodoxă mixtă «Neagu Ionescu» a Catedralei Arhiepiscopale”, ne-a declarat Dragoş Olteanu, consilier media eparhial.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Pă­rinte Casian, Arhiepiscopul Dună­rii de Jos, a oficiat în noaptea trecerii dintre ani Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și apoi a rostit mai multe rugăciuni. În prima zi a anului, după ce a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat copiii şi tinerii aflaţi în grija Aşezământului filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi.

Tot vineri, 1 ianuarie, Prea­sfinţitul Părinte Vincenţiu, Epis­copul Sloboziei şi Călăraşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Înălţarea Dom­nului” din Slobozia, iar Prea­sfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire” - paraclis episcopal, din Tulcea, unde a hirotonit un diacon şi a sfinţit un nou clopot.