Slujbe arhiereşti la Craiova, Râmnic şi Severin

Data: 19 Martie 2013

Săptămâna duhovnicească a debutat în Mitropolia Olteniei prin slujbe specifice perioadei Postului Mare, oficiate de arhierei în catedralele chiriarhale. 

Atât la Craiova, cât şi la Râmnic sau Severin, sute de credincioşi au venit la rugăciune, făcând pocăinţă pentru păcatele săvârşite pentru primirea dumnezeiescului praznic al Sfintei Învieri.
 
În tradiţia Bisericii noastre Ortodoxe, perioada Postului Mare, cu cele şapte săptămâni de pregătire duhovnicească şi asceze pentru primirea Dumnezeiescului Mire, Hristos cel înviat din morţi, are un caracter cu totul aparte. În mintea şi sufletul nostru răsună ecoul unei permanente chemări la pocăinţă, o continuă jertfă interioară în care ne detaşăm de noi înşine, de pornirile noastre păcătoase pentru a deveni cu adevărat „copii ai Părintelui Ceresc“ şi fraţi mai mici ai Mântuitorului Hristos. „Să fim deci cuprinşi de nişte simţăminte ca acestea“ - spune Sfântul Vasile cel Mare - „aşa cum am fost învăţaţi! Să nu ne mâhnim de zilele ce se apropie! Să fim veseli, aşa cum se cuvine sfinţilor. Cel trist nu primeşte cunună, iar cel care suspină, nu biruie. Nu te întrista când ţi se poartă de grijă! E o nebunie să nu te bucuri de sănătatea sufletului şi să te mâhneşti de schimbarea mâncărurilor, lăsând să se înţeleagă că-ţi face mai multă bucurie plăcerea stomacului decât purtarea de grijă a sufletului. Săturarea măreşte plăcerea numai la pântece, postul, însă, urcă folosul la suflet. Bucură-te că ţi s-a dat de Doctor un leac care ucide păcatul. După cum viermii, care se înmulţesc în pântecele copiilor, sunt distruşi cu doctorii amare, tot aşa şi postul, vrednic cu adevărat de acest nume, omoară păcatul ascuns în adânc.“ Cu aceste cuvinte în suflet începem şi noi „pelerinajul“ către Dumnezeiasca Înviere. Bucuria noastră cernită se plineşte însă prin cuvinte şi slujbe de folos, rânduite în fiecare zi în sfintele catedrale, lăcaşuri de enorie sau mănăstiri.

Participări arhiereşti la primele slujbe din Postul Mare

Paraclisul mitropolitan „Maica Precista de la Dud“ din Craiova a primit în mijlocul ei pe Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, care, luni seara, a participat la slujba Pavecerniţei celei Mari şi a cântat, alături de preoţi şi credincioşi, Canonul Sfântului Andrei Criteanul.
 
În Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae“ din Râmnic, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a săvârşit Pavecerniţa Mare şi Canonul Sfântului Andrei Criteanul şi a rostit la final o cuvântare explicativă despre importanţa şi istoricul celor două slujbe. Nici severinenii nu au fost lipsiţi de bucuria prezenţei arhiereşti la aceste slujbe. Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a poposit în Catedrala chiriarhală din oraşul danubian la ceas de seară, aducând binecuvântări arhiereşti şi cuvânt de învăţătură pentru toţi dreptcredincioşii rugători. (Diac. Ioniţă Apostolache)