Slujbe de pomenire pentru ierarhul martir Veniamin Nistor

Un articol de: Ziarul Lumina - 07 Feb 2017

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a cercetat în Duminica a 33-a după Rusalii credincioșii parohiilor Mehadia și Plugova din Protopopiatul Băile Hercu­lane, unde a fost săvâr­şită pomenirea Episcopului martir Veniamin Nistor.

Credincioșii de la Parohia Mehadia din Protopopiatul Băile Herculane s-au bucurat în prima duminică a Triodului de vizita chiriarhului lor. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat la Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramurile „Sfântul Ierarh NicolaeÎ și îSfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, în cadrul căreia a fost săvârșită şi pomenirea Episcopului martir Veniamin Nistor.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele paroh Ciprian Danci, care i-a mulțumit Preasfințitului Lucian pentru vizită și pentru purtarea de grijă pe care o manifestă pentru clericii și credincioșii din eparhia pe care o păstorește.

La finalul Liturghiei, Prea­sfinţitul Părinte Lucian le-a vorbit celor prezenţi despre exemplul de rugăciune, de smerenie și de pocăință pe care îl oferă pilda Vameșului și a Fariseului. De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit despre personalitatea ierarhului martir Veniamin Nistor, precum și despre importanța activităţii acestuia în viaţa Episcopiei Caransebeșului. După slujbă, Preasfinţia Sa a binecuvântat credincioșii și le-a oferit tuturor câte o iconiţă. Biserica parohială cu hramurile „Sfântul Ierarh NicolaeÎ și îSfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Mehadia a fost construită în anul 1780. Datorită stadiului avansat de degradare, la biserica parohială din Mehadia a fost demarat un amplu proces de renovare în anii trecuți. În latura de răsărit a bisericii, lângă absida Altarului, există o piatră funerară care consemnează locul de veci al amintitului protopop Nicolae Stoica de Haţeg (1751-1833), personalitate culturală proeminentă a Banatului.

Tot în Duminica a 33-a după Pogorârea Duhului Sfânt, chiriarhul Caransebeșului i-a cercetat şi pe credincioșii Parohiei Plugova.

La 5 februarie 1949, istorica Episcopie a Caransebeşului a fost desființată, fiind acuzată de colaborarea şi susţinerea rezistenţei anticomuniste din Munţii Banatului. În perioada care a urmat, grija pentru viaţa spirituală a credincioșilor eparhiei a purtat-o ierarhul Veniamin Nistor, care a fost obligat să se retragă la Alba Iulia. Cu 14 ani mai târziu, tot într-o zi de 5 februarie, Episcopul martir al Caranse­beșului s-a mutat la Domnul. De aceea, în toate bisericile parohiale, precum și în așezămintele monahale din cuprinsul Episcopiei Caransebeșului a fost săvârşită slujba de pomenire a vrednicului ierarh Veniamin Nistor. (Diac. Pavel Canea, Darius Herea)