Slujbe oficiate în sobor, în Parohia Filioara

Un articol de: Ziarul Lumina - 22 Decembrie 2015

În ziua de 15 decembrie 2015, de prăznuirea Sfântului Mucenic Elefterie, la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Filioara, Protopopiatul Târgu Neamţ, au fost oficiate de un sobor de 10 preoţi, în faţa icoanei făcătoare de minuni a Mântuitorului din acest locaş de cult, Acatistul Sfântului Elefterie, Canonul de pocăinţă şi Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos.

Alături de numeroşi enoriaşi, la slujbele oficiate în sobor a participat şi corul mixt din Lunca, Vânători şi corul seminarului de la Agapia, precum şi şi părinţii Cercului misionar numărul 5 - pr. George Măriuţa (Parohia Săcăluşeşti), pr. Gheorghe Onofrei, pr. Irina Viorel (Parohia Vânători), pr. Ipate Ciprian (Parohia Varatic), dar şi preoţi din împrejurimi - pr. Chihaia Gheorghe, pr. Iliescu şi pr. Surugiu (Parohia Valea Seacă), pr. Croitoriu Sebastian (Parohia Ghindăoani).

În cuvântul de învăţătură, părintele profesor Gheorghe Chihaia a evidenţiat valoarea pocăinţei şi bucuria de a te jertfi pentru celălalt, lucrare în detrimentul aşteptării de a primi şi de a fi slujit. Fiind ziua recunoştinţei faţă de icoana Mântuitorului, s-a subliniat că icoana este fereastră deschisă spre cer. Creştinul nu se închină materiei sau culorilor, ci imaginii reprezentată, care este o realitate ce a existat odată. Icoana nu este idol („idolon“ â statuie), ci iconoma - reprezentare a unei persoane reale ce a existat. La final, părintele paroh Dumitru Irina a subliniat faptul că un creştin autentic trebuie să-şi manifeste zilnic recunoştinţa pentru cele primite, că preoţii, credincioşii, monahii şi monahiile trebuie să fie uniţi şi că e necesar să fim atenţi la esenţialul vieţii şi identităţii noastre naţionale româneşti: limba, portul şi credinţa. (Andrei Irina)