Slujire a Episcopului Hușilor la Catedrala din Alba Iulia

Data: 30 Mai 2023

Duminică, 28 mai 2023, Prea­sfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, Sfânta Liturghie, la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia.

În omilia rostită cu acest prilej, ierarhul Hușilor a explicat ce presupune a-L cunoaște pe Dumnezeu: „Când o anumită persoană ne este antipatică, când o urâm sau ne simțim stingheri în preajma aceleia, accesul nostru la tot ceea ce înseamnă universul său lăuntric este blocat, nu-l putem escalada, pentru că ura, răutatea și dorința de răzbunare sunt adevăratele obstacole, pe care le punem între noi.

Iubirea creează mediul de a cu­noaște pe cineva, în cel mai profund sens al cuvântului. Acest efort de cunoaștere decurge atât de simplu și firesc. Nu este o povară, ci o bucu­rie. Ne trezim, pe nesimțite, în mod spontan, că îl cunoaștem pe cel pe care îl iubim mai mult decât ajungem să ne cunoaștem pe noi înșine”.

Părintele Episcop Ignatie a arătat că Îl putem cunoaște cu adevărat pe Dumnezeu în Liturghie, când ne împărtășim cu El: „Cunoaș­terea lui Dumnezeu, prin excelență, este în Liturghie. Întreaga Liturghie, de la un capăt la altul, este strădania omului de a-L întâlni și a-L vedea pe Domnul, culminând cu Împărtă­șirea (primirea Trupului și Sângelui lui Hristos în viața noastră)”.