Slujire a ierarhului de Bălți la Mănăstirea Neamț

Un articol de: Silviu Dascălu - 01 Martie 2023

Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, a slujit duminică, 26 februarie, cu binecuvântarea Înalt­prea­sfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Mănăstirea Neamț. În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a tâlcuit textul Evangheliei din Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și a vorbit despre virtuțile la care creș­tinul este chemat să le cultive în perioada Sfântului și Marelui Post al Sfintelor Paști.

În cadrul Sfintei Liturghii, soborul de clerici a oficiat slujba de pomenire a Mitropolitului Visarion Puiu la împlinirea a 144 de ani de la naș­terea marelui ierarh. Pomenirea vrednicului de pomenire ierarh a avut loc la ediția a 27-a a „Zilelor Mitropolit Visarion Puiu”, cu genericul „Visarion Puiu - Episcop al Hotinului (1923-1935). 100 de ani de la alegerea, învestirea și înscăunarea sa”, manifestaţie organizată în perioada 22-27 februarie la Bălți, Pașcani, Mănăstirea Neamţ și Roman.

Părintele Aurel Florin Țus­canu a vorbit despre personalitatea Mitropolitului Visarion Puiu, evidențiind zelul său misionar, darul de bun organizator al vieții biseri­cești din cadrul Episcopiei Hotinului și împrejurările în care a fost nevoit să petreacă ultima parte din viața sa în pribegie.

Părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, de asemenea, s-a referit la viața Mitropolitului Visarion Puiu, care a dorit ca la bătrânețe să se retragă la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamţ.

Preasfințitul Părinte Antonie a mulțumit Înaltprea­sfinţitului Părinte Mitropolit Teofan pentru binecuvântarea de a sluji la Mănăstirea Neamţ și a dăruit, așa cum obișnuiește Preasfinția Sa, o candelă care va arde la Mănăstirea Neamţ pentru unitatea neamului românesc și i-a rugat pe cei prezenți la sfânta slujbă și pe viețuitorii mănăstirii să se roage pentru Basarabia.