Slujire arhierească de hramul Paraclisului Arhiepiscopal
Sute de credincioși din municipiul Râmnicu-Vâlcea au participat luni, 25 martie, la sărbătorirea hramului Paraclisului Arhiepiscopal „Buna Vestire”. În ziua hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, chiriarhul locului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia.
Sărbătoarea Bunei Vestiri este deodată un praznic împărătesc, datorită zămislirii Fiului lui Dumnezeu în pântecele Fecioarei Maria, dar este și o sărbătoare a Maicii Domnului, întrucât a participat la zămislirea și întruparea Împăratului Iisus Hristos. Praznicul Bunei Vestiri este începutul tuturor praznicelor, precum și „începutul mântuirii noastre”, a reliefat IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie, în cuvântul de învățătură, pentru că Fecioara Maria, la înștiințarea Arhanghelului Gavriil, a acceptat a primi în pântece pe Fiul lui Dumnezeu, Cel Care va izbăvi neamul omenesc din păcatul strămoșesc. „În Paremiile de la slujba Vecerniei unită cu Sfânta Liturghie au fost menționați Moise, Noe și Solomon, pentru că toți aceștia L-au ascultat pe Dumnezeu, așa cum această tânără, Fecioara Maria, L-a ascultat și s-a supus lui Dumnezeu. Moise, deși era gângav, a fost chemat de Dumnezeu ca să scoată poporul din robia Egiptului, așa cum Iisus Hristos a scos poporul lui Dumnezeu din robia diavolului. Noe a răspuns chemării lui Dumnezeu ca să construiască o arcă în care să salveze familia sa și toate viețuitoarele pământului, așa cum Biserica lui Hristos salvează pe toți cei care vin și fac parte din ea. Solomon L-a ascultat pe Dumnezeu și I-a construit Lui casă, Templul din Ierusalim, în care Dumnezeu locuiește până în zilele noastre în sfânta Sa Biserică. Nu întâmplător au fost aleși acești trei proroci ai Vechiului Testament, pentru că Noe, când se afla în apele liniștite ale potopului, a dat drumul unei porumbițe care, la a doua eliberare, s-a întors cu o ramură de măslin, care este semnul păcii. Această porumbiță a simbolizat pe Maica Domnului, cea care a adus pacea pe pământ prin nașterea Fiului ei. Moise, când a urcat pe Muntele Sinai, a văzut un rug care ardea și nu se mistuia, iar Dumnezeu i-a poruncit să se descalțe, pentru că acel loc e sfânt. Astfel, acel rug prefigura pururea fecioria Maicii Domnului. De aceea în icoanele sale ea poartă trei stele, una pe creștet și două pe umeri, ca să arate că ea a fost fecioară, a rămas fecioară în timpul nașterii și va rămâne fecioară după naștere. Casa pe care a ridicat-o Solomon simbolizează tot pe Maica Domnului, care a țesut în pântecele ei, ca din porfiră, cum spune canonul Sfântului Andrei Criteanul, locul sălășluirii trupului Fiului lui Dumnezeu, Care se află întotdeauna în Biserică, în chivotul de pe Sfânta Masă”, a explicat Părintele Arhiepiscop Varsanufie.
„Maica Domnului este prezentă în viața noastră”
Maica Domnului, a mai spus Înaltpreasfinția Sa, este grabnic ajutătoare celor care o cheamă în rugăciune și împlinesc în viața lor cuvintele Fiului ei. „Maica Domnului, potrivit Sfintelor Evanghelii, nu a vorbit mult, pentru că s-a rugat mult. Cunoaștem îndemnul pe care ni l-a lăsat, și anume la nunta din Cana Galileii, când a spus: «Faceți orice vă va spune» (Ioan 2, 5). Maica Domnului este prezentă în viața noastră de fiecare dată când o chemăm ca să mijlocească pentru noi, când căutăm la mila ei cea mare pentru neamul omenesc și toate rugăciunile ei încep cu aceste cuvinte: «Doamne, și ei au trup, așa cum eu am trup, de aceea, milostivește-te spre ei!» Aceasta ne arată cât de mare este mijlocirea Maicii Domnului, care uneori poate schimba chiar voia lui Dumnezeu cu noi, dacă mergem la Maica Domnului și ne încredințăm rugăciunilor ei de mamă. Nu este rugăciune mai ascultată și mai puternică înaintea lui Dumnezeu decât rugăciunea mamei și de aceea Maica Domnului are trecere mare înaintea lui Dumnezeu, prin rugăciunile pe care le face pentru noi”, a precizat Chiriarhul Râmnicului.
La finalul cuvântului de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a îndemnat credincioșii ca, în timpul Postului Sfintelor Paști, să se roage mai mult și să împlinească faptele milosteniei. „Ne aflăm în această perioadă a postului, când fiecare dintre noi trebuie să înțelegem că rugăciunile noastre trebuie însoțite de anumite gesturi, mai întâi de postire, pentru că așa sufletul nostru devine mai sensibil la chemarea lui Dumnezeu, precum spun dumnezeieștii părinți. Apoi, prin închinăciuni și metanii, ca să ne punem smerenia noastră înaintea lui Dumnezeu, dar și prin fapte ale milosteniei. Nu este formă mai mare de milostenie decât a se ruga cineva pentru cel care a adormit întru Domnul și nu mai poate face nimic pentru mântuirea sa. Astfel, pe lângă darurile și pomelnicele pe care le putem lăsa la Sfânta Liturghie sau la celelalte Taine și ierurgii, cel mai de preț dar pe care îl putem face este ca în timpul slujbei să aducem ca jertfă lui Dumnezeu gândul nostru, chiar dacă ne rugăm pentru sine. Rugăciunea, când vine din adâncul sufletului nostru și este însoțită de inimă curată, este ascultată de Dumnezeu”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.
În locașul de cult din centrul orașului Râmnicu-Vâlcea se păstrează icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Eleusa (Milostiva, Îndurătoarea), astfel pe parcursul zilei numeroși credincioși și-au plecat genunchii înaintea sfintei icoane. La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii prezenți au primit din partea Paraclisului Arhiepiscopal câte un dar, constând în alimente și o copie a icoanei Maicii Domnului Eleusa.