Slujire arhierească în Protopopiatul Întorsura Buzăului

Un articol de: Aurora Banciu - 19 Iunie 2015

Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a oficiat Sfânta Liturghie, marţi 16 iunie, în Biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ Vârtej din oraşul Întorsura Buzăului, Protopopiatul Întorsura Buzăului. Slujba a fost urmată de o şedinţă cu preoţii.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, înconjurat de un sobor de preoţi, din care au făcut parte protopopul de Întorsura Buzăului, Florin Tohănean, şi cei 16 preoţi din protopopiat. La slujbă au fost prezenţi Băncilă Leca, primarul oraşului Întorsura Buzăului, Stoica Nicolae, primarul comunei Sita Buzăului şi Marin Gheorghe, primarul comunei Barcani, şi o parte din angajaţii parohiilor arondate Protopopiatului Întorsura Buzăului. Răspunsurile la strană au fost date de cântăreţii parohiilor, de corul „Tricolorul“ al parohiei Întorsura Buzăului şi de credincioşii care au luat parte la slujbă. Credincioşi din protopopiat au venit să primească arhiereşti binecuvântări, au participat la Sfânta Liturghie şi s-au bucurat într-o asemenea zi specială de vizita ierarhului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Episcop Andrei a hirotonit întru diacon pe teologul Gheorghe Răzvan Nastai, pe seama Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“ Vârtej.  De asemenea, ierarhul a dăruit tuturor parohiilor Sfinte Antimise noi, iar cele utilizate până acum au fost retrase.

PS Episcop Andrei a ţinut, cu această ocazie, un cuvânt de învăţătură despre succesiunea apostolică a preoţilor: „Dumnezeu Tatăl la plinirea vremii L-a trimis pe unicul Său Fiu, prin lucrarea Duhului Sfânt, să Se nască dintr-o fecioară fără de prihană, să ia chip de om, ca pe om să-l îndumnezeiască să-l aşeze la starea iniţială pe care a avut-o, la starea paradisiacă de a moşteni Împărăţia Cerurilor. Mântuitorul Iisus Hristos a aşezat cuvântul Tatălui în lume pentru a îndeplini toate cele ale trimiterii, ale delegatului, pentru întemeierea Bisericii în lume, şi toate s-au făcut cu lucrarea Duhului Sfânt. Biserica este întemeiată la Pogorârea Sfântului Duh, la Cincizecime, învăţătura ei se desăvârşeşte prin dogmele stabilite de cele şapte Sinoade Ecumenice şi este de natură apostolică, toate acestea fiind mărturisite în Simbolul de credinţă“.

De asemenea, PS Episcop Andrei le-a vorbit celor prezenţi despre Sfântul Antimis şi utilizarea acestuia în sfintele slujbe: „Sfântul Antimis este indispensabil pentru săvârşirea Sfintei Liturghii, fără de el nu se poate coborî Dumnezeu pe pământ în Sfintele Daruri. Simbolistica Sfântului Antimis este comuniunea euharistică cu cel care l-a delegat în parohie pe preot. Pe pânza Sfântului Antimis este pictată scena punerii în mormânt a Mântuitorului, iar în colţurile acestuia cei patru evanghelişti. Fiecare Sfânt Antimis conţine o părticică din Sfintele Moaşte ale unui sfânt  mucenic“.

După cuvântul de mulţumire al protopopului Florin Tohănean, PS Episcop Andrei a mulţumit tuturor pentru participare şi pentru implicarea în buna desfăşurare a lucrărilor de zidire a acestei biserici şi a celor de pictură ce vor urma începând cu această săptămână. După Sfânta Liturghie a urmat o şedinţă administrativă, în cadrul căreia preoţii au primit îndemnuri pentru buna desfăşurare a activităţilor misionar-pastorale, social-filantropice şi administrative în parohiile pe care le păstoresc.