Slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană din Iași

Un articol de: Mihail Vrăjitoru - 15 Ianuarie 2024

În Duminica a 29-a după Rusalii - a celor zece leproși, Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iași a fost săvârșită de Prea­sfințitul Părinte Nichifor Botoșă­nea­nul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Numeroși credincioși ieșeni, precum și pelerinii care au venit pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, au participat duminică di­mineață la slujba arhierească oficiată de Prea­sfințitul Părinte Nichifor Botoșă­neanul. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corurile „Chivotul” și „Sanctus” ale Catedralei Mitropolitane.

După citirea pasajului evanghelic rânduit de Biserică în această duminică, Părintele Episcop-vicar a explicat ce înseamnă smerenia: „Smerenia înseamnă un realism duhovnicesc și omenesc, un realism de a mă cunoaște pe mine întreg, de a cunoaște cum lucrează Dumnezeu în viața mea și în istorie, de a înțelege rostul lui Dumnezeu cu mine însumi și rostul multor întâmplări pe care Dumnezeu le pune în timpul nostru, de a înțelege că nimic nu este lăsat la întâmplare. Smerenia înseamnă a-l prețui pe celălalt, înțelegând că și cu el Dumnezeu are un rost. Așa cum, de multe ori, conștiința mă îndreptă­țește, chiar și în cele ce sunt de poticneală pentru ceilalți sau cele ce sunt scăderi ale mele, tot astfel și el are o taină a lui cu Dumnezeu, pe care poate nu o înțeleg îndeajuns. De aceea, doar cercetându-mă pe mine, mă voi cunoaște așa cum Dumnezeu mă cunoaște”.

Duminica trecută, când Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit pe Sfântul Ioan Botezătorul, credin­cioșii Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea nemțeană Ștefan cel Mare l-au avut ca oaspete în mijlocul lor pe Prea­sfințitul Nichifor Botoșăneanul, care a săvârșit Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte și părintele Valentin Tofan, protopop de Piatra Neamț, și părintele Elisei Nedescu, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași.