Slujire arhierească la Mănăstirea Prisaca

Un articol de: Diac. Gheorghe Cioiu - 31 Martie 2016

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Prisaca” de lângă Craiova, în cea de a doua duminică a Postului Mare. Cu acest prilej, IPS Părinte a săvârşit Sfânta Liturghie la altarul sfântului locaş monahal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a subliniat modelul de postitor şi rugător reprezentat pentru noi de Sfântul Grigorie Palama, cel care a fost cinstit de Biserică în această duminică. „Toate ostenelile noastre, având în faţă modelul sfinţilor precum Grigorie Palama, ne îndeamnă şi ne motivează ca, precum alergătorii care doresc să câştige cununa învingătorului, să ajungem şi noi în lumina sfântă a Învierii spre a ne bucura de viaţa cea veşnică a Împărăţiei cerurilor”, a încheiat IPS Irineu.

Mănăstirea „Sfântul Gheorghe Prisaca” este aşezată pe cea mai înaltă colină din vecinătatea municipiului Craiova, la ieşirea spre Bucureşti, în zona cunoscută sub numele „Viile Prisaca”. Sfântul aşezământ monahal a fost ridicat în anul 1950 de către vrednicul de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei. Deoarece biserica mică a mănăstirii devenise neîncăpătoare pentru numărul mare al credincioşilor, în ultimii ani a fost ridicată o nouă biserică ce a fost pusă sub purtarea de grijă a Sfântului Ierarh Nicolae şi a Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan. Lucrările la noua biserică, efectuate sub coordonarea părintelui protosinghel Grigorie Sandu, au fost finalizate în anul 2010, de praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, atunci când sfântul locaş a fost târnosit de IPS Părinte Mitropolit Irineu.