Slujire arhierească la paraclisul episcopal din Baia Mare

Un articol de: Cătălin Bogdan Roatiș,   Andrei Fărcaş - 25 Noiembrie 2020

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a slujit duminică, 22 noiembrie, în Paraclisul episcopal „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din cadrul Centrului eparhial din Baia Mare.

Pericopa scripturistică a celei de a doua duminici din Postul Nașterii Domnului, Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina, a fost explicată de ierarh credincioșilor prezenţi şi celor care au urmărit slujba în transmisiune directă pe canalele media. „Bogatul căruia i-a rodit țarina, văzând starea și bogăția cu care a fost binecuvântat, a uitat de Acela Care a binecuvântat via și moșia și ogorul lui și munca lui. Căci bogatul a muncit: și-a pregătit cum trebuie pământul. A arat, a semănat. Dar Cel ce a făcut să crească și să rodească a fost Dumnezeu, Care a dat ploaie la vreme, și soare, și a ferit anul acela de catastrofe, de secetă, de furtună cumplită și distrugătoare. Dar bogatul nu s-a mai gândit la asta. S-a gândit doar la sine”, a spus ierarhul.

În noaptea permanentă a minţii, cu mintea încărcată doar cu gânduri pământești, lipsită de lumina înțelepciunii, vine dezastrul: „Îngerii cei răi și întunecați vor veni și îi vor lua sufletul”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care a adăugat că „Mântuitorul încheie pilda cu o sentință cutremurătoare: «Așa se întâmplă cu cel ce-și adună comori sieși și nu se îmbogățește în Dumnezeu» (v. 21). Astfel, bogăţia este un dar de la Dumnezeu, dat spre dăruire către semeni, dat spre a face bine”.

Sâmbătă, 21 noiembrie, la praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, hramul paraclisului episcopal, Preasfinţitul Părinte Iustin, a asistat la Sfânta Liturghie care a fost săvârșită de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al aceleiaşi eparhii. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a vorbit despre Sfântul Ioachim şi Dreapta Ana, părinţii Fecioarei Maria, despre ducerea la Templu a Fecioarei Preacurate şi a subliniat importanța acestui praznic.